Nezadovoljni nacrtom zakona o radu, Savez samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost zapretili su da će, ukoliko ne bude povučen, „stati na vrata Skupštine“ ne bi li sprečili poslanike da ga usvoje.

– Prisustvovaćemo javnim raspravama, ali nećemo učestvovati u diskusijama koje su planirane u Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu. Prostora za izmene i popravku problematičnih rešenja nema i zakon bi trebalo da se povuče – rekao je juče predsednik SSSS Ljubisav Orbović.

Orbović je rekao da je neprihvatljivo to što je javna rasprava zakazana od 18. decembra do 10. januara iduće godine, jer je u tom periodu veliki broj praznika, tako neće moći svi koji bi trebalo da učestvuju u njoj. On je naglasio da će od dinamike donošenja zakona zavisiti i aktivnosti sindikata, ali i najavio da su planirana protestna okupljanja. Niti jedan od 150 izmenjenih članova, prema njegovim rečima, ne ukazuje na boljitak i poboljšanje radničkih prava, a pojedina rešenja, smatra Orbović, mogla bi da dovedu do smanjenja plata zaposlenih i do 15 odsto. Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak rekao je da sindikati ne mogu da dozvole da ovaj zakon uđe u praksu i da će na javnim raspravama naći načina da „bučnije“ izraze nezadovoljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari