Većim korišćenjem geotermalne energije lokalne samouprave u Vojvodini bi ostvarile značajne benefite. U upotrebi bi bio jeftin i obnovljiv energent koji nije zagađivač, čime bi opštine ostvarile uštede u budžetu. Istovremeno bi se poboljšala i poslovna klima jer bi se u te sredine privukle i nove investicije – istakao je juče Milivoj Vrebalov, potpredsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, na Prvoj međunarodnoj konferenciji “Dani geotermalne energije u Vojvodini 2015”, koja je okupila više od stotinu domaćih i stranih stručnjaka.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Nenad Stanković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, istakao je da geotermalna energija u Vojvodini može da nađe široku primenu u poljoprivredi, za zagrevanje staklenika, ribnjaka, banjskom turizmu kao i u grejanju stanova i poslovnih prostora i proizvodnji struje. Rastislav Kragić iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije istakao je da su u cilju razvoja obnovljivih izvora energije propisani podsticaji za investitore.

– Oko 100 objekata koje proizvode takozvanu zelenu energiju već je priključeno na sistem. Reč je uglavnom o malim hidroelektranama i solarnim panelima. Očekujemo da u toku 2015. godine budu izgrađeni i prvi vetroparkovi. Podsticajna sredstva su propisana i za proizvodnju struje iz geotermalne energije i očekujemo da i takve elektrane počnu sa radom. Lokalne samouprave snižavanjem taksi mogu da motivišu investiture – rekao je Kragić.

Marian Konstantin Vasile, predsednik Komiteta 1 Skupštine evropskih regiona, regija Temišvar, Rumunija, naglasio je da se u našem regionu potencijal geotermalne energije ne koristi dovoljno, sa izuzetkom Mađarske, koja je na tom planu postigla značajne rezultate. Igor Korać, zamenik direktora bloka energetika Naftne industrije Srbije, istakao je da NIS poseduje 75 bušotina od kojih je njih 12 i dalje u proizvodnji. Kao objekte koji se uspešno zagrevaju geotermalnom energijom u Vojvodini Korać je naveo banje Kanjiža i Junaković u Apatinu kao i sportski centar “Mladost” u Bečeju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari