Novosadsko osnovno tužilaštvo juče je saopštilo da je podnelo optužni predlog protiv Razvojne banke Vojvodine zbog toga što je prebacivala i isplaćivala novac pravnog lica, čije je transakcione naloge prethodno morala da prijavi Upravi za sprečavanje pranja novca, kako bi ona odlučila da li će transfer biti izvršen ili blokiran.


„Uprava je 17. maja podnela Tužilaštvu prijavu za privredni prestup protiv RBV-a i odgovornog lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili privredni prestup iz člana 88. stav 1. tačka 36. Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Prijavu je Uprava klasifikovala kao „Strogo poverljivo“. Tužilaštvo je, postupajući po prijavi, 31. maja podnelo optužni predlog protiv Razvojne banke i ovlašćenog lica Dušana Drageljevića, odgovornog za izvršavanje obaveza iz Zakona o sprečavanju pranja novca, koji je Privrednom sudu u Novom Sadu ekspeditovan 7. juna ove godine“, navodi se u odgovoru Tužilaštva na ranije postavljena pitanja Danasa.

U Tužilaštvu nisu precizirali da li će predmet ostati klasifikovan kao „strogo poverljiv“ i da li su dužni da poštuju ovakvu klasifikaciju koju je donela Uprava. Inače, prema saznanjima Agencije za borbu protiv korupcije, Razvojna banka Vojvodine bila je najveći garant Demokratskoj stranci za sredstva podignuta tokom izborne kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari