Od 15. maja, kada je proglašena vanredna situacija zbog katastrofalnih poplava u Srbiji, pa do početka jula Elektroprivreda Srbije je uvezla 488 kilovat-sati električne energije u vrednosti od 20 miliona evra. Do vanrednog stanja gotovo da i nije bilo uvoza, jer zima nije bila hladna pa nije bilo ni potrebe za tim.

 Međutim, poplavljeni kapaciteti EPS-a za proizvodnju struje i uglja uzrokovali su povećan uvoz električne energije kako bi se omogućilo normalno snabdevanje potrošača. Drugi razlog zbog čega EPS u ovom trenutku uvozi veće količine jeto što je ona leti jeftinija. Sada struja može da se nađe po ceni od 46 do 47 evra po megavat satu, dok tokom zime može da dostigne i cenu od 80 do 100 evra. Cilj EPS je da za zimu napravi zalihe uglja iz koga se kod nas proizvodi 70 odsto struje. Naime, opšte je poznato da se veliki broj građana u Srbiji greje na struju pa je zimi njena potrošnja znatno veća, te treba obezbediti dovoljne količine uglja kako bi se eventualni uvoz električne energije u tom periodu sveo na što manju meru.

Polja E i D površinskih kopova u Rudarskom basenu „Kolubara“ su revitalizovana i na njima se dnevno proizvodi 45.000 tona uglja, a očekuje se da će se do druge polovine avgusta pokrenuti proizvodnja u kopu „Veliki Crljeni“ kapaciteta 20.000 tona uglja dnevno. Na taj način dnevnom proizvodnjom od 65.000 tona obezbedilo bi se oko 70 odsto uglja za potrebe elektroenergetskog sistema Srbije.

U EPS-u ističu da bi eventualno povećanje cene struje samo delimično nadomestilo troškove tog preduzeća zbog sanacije štete koju su nanele poplave, pa zahtev za poskupljenje još uvek nije upućen nadležnima u Agenciji za energetiku. U najboljem slučaju to bi bila svega jedna polovina potrebnog novca. „Zahtev za poskupljenje struje će biti upotrebljen tek kao poslednja mera za održavanje stabilnosti elektroenergetskog sistema, nakon što se prethodno utvrdi koliko će sredstava biti ukupno iskorišćeno od donatorske konferencije, pomoći vlada drugih zemalja i države Srbije“, kažu u EPS -u.

Šteta oko 180 miliona evra

Poplave su izazvale direktne štete na postrojenjima, pre svega u rudarskom sektoru i zbog toga će Elektroprivreda Srbije morati da izdvoji novac za sanaciju i za investicije neophodne da bi se kapaciteti vratili u radno stanje. Veliki deo opreme i dalje je pod vodom, ali se već sada šteta procenjuje na oko 180 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari