Vulin povodom Jure: Gotovo nemoguće dokazati ponašanja poslodavaca 1Foto: www.mc.rs

Inspekcija rada je bila nekoliko puta u Juri i nije bilo potrebe da se piše da Ministarstvo rada nije reagovalo povom žalbi zaposlenih u toj fabrici. Nažalost, nama se radnici javljaju tek nakon što izgube posao, a ne dok su u firmi. Veoma je teško, gotovo nemoguće, dokazati da je bilo nekih ponašanja poslodavaca koja su za svaku osudu, istakao je za Danas Aleksandar Vulin, ministar za rad, povodom pisanja Danasa da u fabrici Jura u Kragujevcu ne mogu da u radno vreme idu u toalet i da im je preporučeno da nose pelene.

Vulin je dodao da inspekcija rada ide vu Juru i bez poziva i sa pozivom i da bi nadležnima značilo mnogo kada bi im se radnici koji imaju bilo koji razlog obraćali dok su u radnom odnosu. „Evo i sad apelujem na njih da se obrate dok su u preduzeću. Morate nam reći istinu i ne može niko da vam da otkaz zbog toga što ste nas obavestili“, napominje Vulin.

Na pitanje Danasa da li je inspekcija nekada utvdila neke nepravilnosti u Juri, Vulin navodi da je bilo nepravilnosti, ali da takve o kojima je pisao Danas nisu prijavljene.

Kako je naš list pisao, iza štrajka od 15 minuta, koliko u utorak ujutru nisu radile mašine u fabrici Jura u Leskovcu, krije se nezadovoljstvo radnika što ne mogu da dobiju jedan neradni dan koji im pripada po zakonu, ali i nešto mnogo strašnije – fizičko i mentalno zlostavljanje, na koje niko u vlasti ne reaguje. Iako postoje, prijave za mobing i zlostavljanje radnika u Juri nikada nisu procesuirane, što znači da je vlast u Srbiji upoznata sa dešavanjima, ali ne reaguje na njih.

Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović rekao je za Danas da su radnike u toj fabrici tukli metalnim palicama, žene su napastvovali seksualno, kao i da im je zabranjivan odlazak u toalet i savetovano da nose pelene.

Opširnije u posebnom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari