RSSHronika

Četvrtak

Ranije

Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 2.14
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Dragan Marković Palma plaća GSA 11.000 dinara
02/11/2011 18:24 | Beograd | Ponosan sam na sudsku presudu da sam kriv za diskriminaciju LGBT osoba: Dragan Marković

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio protiv gradonačelnika Jagodine zbog diskriminacije

Dragan Marković Palma plaća GSA 11.000 dinara

U FOKUSU

Autor: M. D. M.

Beograd - Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je presudu zbog teškog oblika diskriminacije LGBT populacije protiv Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine i predsednika Jedinstvene Srbije, saopštila je juče Gej strejt alijansa (GSA). Sud je Markoviću zabranio da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da Gej strejt alijansi nadoknadi sudske troškove u iznosu od 11.000 dinara.

Podsetimo, GSA je tužbu protiv Markovića podnela zbog njegove izjave od 15. avgusta ove godine u kojoj je rekao da je „stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav - mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“.

U obrazloženju presude se navodi da „izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu seksualne orijentacije predstavlja teški oblik diskriminacije, posebno ako se ovo vrši putem javnih glasila“ i da je u konkretnom slučaju „lično svojstvo, odnosno seksualna orijentacija, od strane tuženog (Markovića) prikazana kao bolest i kao nešto nenormalno i to putem javnih glasila, čime je izvršena teška diskriminacija“.

Lazar Pavlović, predsednik Gej strejt alijanse, kaže za Danas da je ova organizacija zadovoljna ovom presudom, kao i brzinom kojom ju je sud doneo, ali se nada da ona neće drugom stepenu biti preinačena i da će postati pravosnažna. Prema njegovim rečima, za naknadu sudskih troškova, Marković će Gej strejt alijansi morati da plati iznos od 11.000 dinara.

- Međutim, ukoliko presuda ne bude preinačena i postane pravosnažna, svako ko se izjavom Dragana Markovića Palme osetio pogođenim, moći će da se pozove na ovu presudu i traži naknadu štete, naglašava Pavlović. On podseća da je zbog iste izjave Gej strejt alijansa podnela i krivičnu prijavu zbog krivičnog dela povrede ravnopravnosti, kao i dela rasne i druge diskriminacije, ali ovaj sudski postupak u jagodinskom sudu još nije počeo.

Sa druge strane, Dragan Marković Palma izjavio je za Danas da je Parada ponosa nešto što ne treba da se desi u Srbiji i da je ponosan na sudsku presudu da je kriv za diskriminaciju LGBT osoba ukoliko je ona cena da se takvi skupovi u našoj zemlji ne održavaju.

Zakazano suđenje i Bakarecu

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu zakazano je prvo ročište protiv Nebojše Bakareca, odbornika Demokratske stranke Srbije (DSS) u Skupštini grada Beograda. GSA je ovu tužbu podnela zbog tvrdnji Bakareca iznetih u njegovom tekstu pisanom za sajt vidovdan.org da su LGBT osobe ipak bolesne i da im je zbog toga potrebno obezbediti stručnu pomoć.

 

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)