Demokratska stranka je nekoliko dana po objavljivanju Danasovog teksta (u petak, 6. aprila) o tome da je predsednik RIK Predrag Grgić usred izborne kampanje donirao tu partiju sa 50.000 dinara, sklonila njegovo ime iz evidencije o donacijama koja se objavljuje na internet sajtu demokrata. Građani više nemaju mogućnost da vide evidentiranu Grgićevu uplatu tog 23. marta, iako su svi ostali koji su tog dana uplatili novac stranci i dalje na spisku.



Istog tog dana, 6. aprila, Grgić, koji je i predsednik Gradskog odbora DS u Zrenjaninu, ali i predsednik Upravnog odbora Srbijagasa, svojoj partiji donirao je duplo više novca nego prošli put, tačno 100.000 dinara. Ta uplata se još može videti na sajtu demokrata.


Kada smo Grgića ranije pitali zašto je DS-u dao 50.000 dinara, s obzirom na to da je predsednik RIK-a, tela koje sprovodi i nadgleda izbore i u čiju bi nepristrasnost građani trebalo da imaju puno poverenje, on je odgovorio da je to učinio da bi pomogao kampanju lokalne liste u Zrenjaninu. „Ako vi vidite u tome nešto sporno, vaša stvar. Ja ne vidim“, bio je jasan Grgić.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID, za Danas kaže da veruje da svi članovi RIK-a daju novac partijama koje su ih imenovale na to mesto.

– U Srbiji je problem u tome što se izborima bavi nekoliko institucija. Birački spisak i registar stranaka su kod Ministarstva za državnu upravu, kontrola finansiranja je kod Agencije za borbu protiv korupcije, medijska kontrola kampanje je u Republičkoj radiodifuznoj agenciji. U normalnim državama sve izborne poslove radi jedno telo, koje čine profesionalci stalno zaposleni u tom telu i ne bave se drugim poslovima. O takvom telu, državnoj izbornoj komisiji, postoji predlog zakona već duže vreme, ali očigledno je da nije bilo političke niti svaka druge volje da se Srbija i u tom smislu normalizuje – objašnjava Vuković.

S obzirom na to da je DS imenovala Grgića u RIK, može se spekulisati da je njegova izdašnost posledica i stranačke discipline u plaćanju „partijskog poreza“.

Tri puta veća plata

Prema podacima iz registra imovine i prihoda Agencije za borbu protiv korupcije, Predrag Grgić kao predsednik UO JP Srbijagas mesečno prima 160.000, a kao predsednik RIK 39.000 dinara. Odlukom RIK plate u tom telu su povećane za 300 odsto dok traju izbori, pa će Grgić zarađivati 90.000 dinara mesečno. Tu odluku opravdao je rečima da će članovi Komisije „raditi i dan i noć“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari