Najmlađa festivalska manifestacija Beograda, BELEF, ove godine odvijaće se u duhu proslave 20. rođendana, a lane je postala deo Evropske asocijacije festivala. Na jubilarnom BELEF-u, koji će se održati od 15. jula do 7. avgusta, pod sloganom Audio Visual 21st Century – AV21, akcenat je stavljen na audio-vizuelni deo programa. Kako su organizatori najavili, novinu ovoga puta predstavlja BELEF TV, odnosno, internet kanal festivala na kojem će biti predstavljen sav materijal i snimci.


– Prvi put ove godine, povodom obeležavanja jubileja, BELEF će imati segmente ekološkog programa, program za decu, kao i program koji se bavi inkluzijom osoba sa invaliditetom – prilikom jučerašnje konferencije za novinare, rekla je gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner.

Beogradski letnji festival će se održati pod pokroviteljstvom Grada Beograda, u izvršnoj produkciji BELEF centra. Umetnički direktor Beogradskog letnjeg festivala – BELEF 2011 je vizuelni umetnik Aleksandar Denić.

– Iako je BELEF najmlađi, to je festival koji u Beogradu najduže traje, dvadesetak dana je prilika da se predstavi veoma bogat program. Ove godine programske celine podeljene su u šest grupa sa specifičnim nazivima i to: Scena – RUR, Muzički program – TON, Vizuelni program – AKT, Filmski program – REZ, Ekološki program – EKO, Dečji program – KIK. Počev od srpsko-američkog „drum line“ nastupa i perkusionista „Stanković“ na Adi Ciganliji, preko svečane ceremonije otvaranja festivala u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine koncertom „Od Španije do Rusije – put u dubinu duše“ na kojem će nastupiti mecosopran Ana Hesler, i svih ostalih programa, postoji prožimanje svih segmenata sa svim medijima, audio i vizuelnim – rekao je Denić.

Direktor festivala Vladan Cerović u muzičkom segmentu festivala najavio je brojne koncerte na kojima nastupaju: Rambo Amadeus, Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, Laibach… Pri tom, ulaznice se naplaćuju samo za koncerte koji se održavaju na platou iza Etnografskog muzeja i koštaće od 300 do 600 dinara.

– Trudili smo se da i za scenske programe ne naplaćujemo ulaznice, ukoliko je to moguće jer su i one deo našeg budžeta. Bioskopski program je besplatan, kao i dečje radionice – rekao je Cerović. Budžet BELEF-a, kao i prošle godine iznosi 21 milion dinara i finansira ga Grad Beograd.

Ulaj umesto Marine

Kako je umetnički direktor BELEF-a Aleksandar Denić istakao, organizatori festivala obeshrabrili su se videvši da najveća srpska umetnica Marina Abramović sada nastupa „pod tuđom zastavom“ i nisu se usudili da je pozovu u Beograd. Umesto toga, deo programa festivala činiće njen najbliži saradnik i nekadašnji partner Uve (nadimak Ulaj) Lajsipen.

3D drevni Egipat

Multimedijalni spektakl koji do sada nije napustio prvobitno mesto nastanka i izvođenja, egipatske piramide i sfinge, prvi put će biti prikazan 26. jula na Kalemegdanu, beogradskoj publici, u okviru BELEF festivala. „Sound & Light“ performans sastoji se iz zvučne i svetlosne projekcije originalnih istorijskih priča o starom Egiptu. Modernom tehnologijom, hologramima i 3D laserima biće predstavljene različite ličnosti iz bogate egipatske istorije na vodenom zidu površine 20 puta 40 metara.

Art-market

U okviru festivala, četiri gradske pijace – Kalenić, Zeleni venac, Bajloni i Palilulska pijaca, postaće stecište umetničkih postavki na temu zaštite životne sredine, pod nazivom „Zeleni art-market“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari