Vodeći ruski vajar i slikar Zurab Cereteli mogao bi biti na čelu tima koji će u mozaiku i freskama oslikavati unutrašnjost Hrama Sv. Save u Beogradu, saznaje Danas.rs iz srpskih crkvenih izvora.

Prema istim izvorima, Cereteli je još prošle godine posetio glavni grad Srbije, obišao Hram, i večerao sa predsednikom Borisom Tadićem. Prilikom Ceretelijeve posete Beogradu, koja je upriličena uz logistiku uticajnih ruskih političkih krugova, bilo je govora i o tome da bi Gasprom mogao preuzeti finansiranje oslikavanja.

Kombinovanje sa ruskim slikarom nije, međutim, imalo očekivani intenzitet, pa još nema definitivne odluke. Naredni korak očekuje se nakon Sabora SPC koji je u toku, i koji bi, kako se očekuje, trebao raspraviti i ovu materiju u okviru celovitog izveštaja o toku radova na Hramu.

Zurab Cereteli je kultna figura savremene Rusije. Gruzijac poreklom, on je u Rusiji i u međunarodnim okvirima ostvario fascinantan opus. Među brojnim njegovim radovima ističu se memorijalni kompleks Poklona gora, kao i spomenik Petru Velikom, oba u Moskvi. Ovaj drugi izazivao je kontroverzne ocene. Veliki američki pisac Norman Majler bio je na strani onih koji veruju da je reč o genijalnom ostvarenju. Smatra se da je najmoćniji Ceretelijev mecena ruska država, i gotovo svaka vlast u Moskvi, koja ga naprosto želi imati uz sebe. Tako je radio Jeljcin, tako danas Putin i Medvedev. Cereteli je i predsednik Ruske akademije umetnosti.

Njegovu zvezdu najavio je još Pikaso, kada je za Ceretelija kao početnika kazao da ima budućnost. A klasik Mark Šagal je rekao da je Cereteli početak svih početaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari