U okviru obeležavanja Dana Užica, 9. oktobra, u Narodnoj biblioteci u tom gradu, 6. oktobra, biće otvorena taktilna izložba „Dodirni i oseti“ iz Spomen-zbirke Pavlja Beljanskog.



Postavku čine tri taktilna dijagrama i sedam gipsanih odlivaka umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog (1892-1965), uglednog jugoslovenskog diplomate i kolekcionara. Spomen-zbirka u Novom Sadu sadrži 185 umetničkih dela, koje je Beljanski zaveštao tom gadu.


Izložba je, kako se ističe, koncipirana po najvišim standardima zasnovanim na iskustvima drugih u kontaktu sa slepim i slabovidim osobama, a čine je tiflo-staza, taktilni dijagrami, legende na Brajevom pismu, gipsane kopije skulptura, kao i audio-vodiči na dejzi-fleš plejerima, što omogućava da se dožive i osete slika i skulptura.

Na taj način, čulnu postavku, osim videće publike, slepe i slabovide osobe mogu bez uobičajenih ograničenja, pre svega dodirom, spoznati umetničko delo u njegovoj osobenosti.

Projekat „Dodirni i oseti“, po ugledu na dobre primere svetske prakse, zamišljen je kao pokušaj popularizacije muzeja među osobama sa invaliditetom. U nameri da osobama sa stečenim ili urođenim nedostatkom čula pruži uvid u deo kolekcije Pavla Beljanskog, ta Spomen-zbirka je realizovala taktilnu postavku u saradnji sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ iz Novog Sada.

Taj projekat, namenjen slepim i slabovidim osobama, podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Uprave za kulturu Novog Sada. Projektom rukovodi Milica Orlović Čobanov.

Izložba u Narodnu biblioteku Užice stiže iz Narodne biblioteke Srbije, u okviru projekta užičke biblioteke „Korak ka jednakosti“, koji je, takođe, podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Postavka se može pogledati do kraja oktobra, a nakon toga gostovaće u Valjevu i Lazarevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari