U uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine ušlo je 11 naslova.

Petočlani žiri u sastavu: Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac (na fotografijama), u uži izbor je uvrstio knjige: Oto Horvat – „Sabo je stao“ (Kulturni centar Novog Sada), Nikola Malović – „Jedro Nade“ (Laguna), Slavoljub Stanković – „Prvaci sveta“ (Geopoetika), Ivan Tokin – „Najnormalniji čovek na svetu“ (Samizdat B92), Milovan Marčetić – „Knjiga o Beuku“ (Čigoja štampa), Mileta Prodanović – „Vitiligo“ (Arhipelag), Tanja Stupar Trifunović – „Satovi u majčinoj sobi“ (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo), David Albahari – „Životinjsko carstvo“ (Čarobna knjiga, Beograd), Vukašin Štreker – „Zabrana upotrebe vatre i vode“ (Književna radionica Rašić, Beograd), Laslo Blašković – „Razbrajalica“ (Arhipelag) i Filip David – „Kuća sećanja i zaborava“ (Laguna).

Na konkurs za prestižnu književnu nagradu ove godine prijavljen je 161 roman koji je ispunio kriterijume, ali žiri ocenjuje da hiperprodukcija u izdavaštvu nije donela i poboljšanje kvaliteta srpske književne scene, navodi se u saopštenju NIN-a. Po mišljenju Vladislave Gordić Petković, tema odrastanja je najvidnije obeležila 2014. godinu.

„Romani se pišu u stihu, u formi filmskog scenarija, radio-prenosa, proširene anegdote i statusa na Fejsbuku, memoara vojnika i grešnika, ali svakom od formi dominira stvarnost“, rekla je Vladislava G. Petković.

U narednom broju NIN će objaviti spisak najužeg izbora najboljih romana iz prošlogodišnje produkcije, a dobitnik 61. književnog priznanja biće proglašen 19. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari