Ovogodišnji Bečki bijenale počeo je u junu i traje do 4. oktobra. Ovo je prvi Bijenale koji povezuje umetnost, dizajn i arhitekturu i ima za cilj da kreativnim idejama i umetničkim projektima doprinese poboljšanju sveta. Organizuje se na inicijativu bečkog Muzeja primenjenih umetnosti i podržavaju ga partneri kao što su Univerzitet primenjenih umetnosti, bečka Kunsthale, Arhitektonski centar, zatim Kreativni centar Privredne agencije u Beču i Austrijski institut za tehnologiju kao vanuniverzitetski istraživački partner.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


U okviru manifestacije održavaju se između ostalih izložbe „Mapiranje Bukurešta: Umetnost, sećanje, revolucija 1916-2016“, „2051: Pametni život u gradu“, „Svetla budućnosti“, „Taktični urbanizam za ekspanziju mega-gradova“, „Umetnost rada: Delovanje u digitalnoj moderni“ i „24/7: Humani uslovi“.

Izložba pod nazivom „Škola konstruisanih realnosti“ održava se kao paralelni projekat Bijenala. Tema su novi način posmatranja i interakcija između istorijskog ambijenta i aktuelnog dizajnerskog diskursa. Kao paralelni projekat održan je i prvi susret inicijative za umrežavanje muzeja primenjenih umetnosti. Događaj je bio otvorenog tipa, a učesnici su između ostalih bili predstavnici Austrijskog muzeja primenjenih umetnosti, Muzeja Victoria & Albert iz Londona i Muzeja dekorativnih umetnosti iz Pariza.

Od jula je počela izložba Kristofa Nimana, jednog od najtraženijih grafičara na svetu, pod nazivom „Ispod crte“. Neki od najpoznatijih radova ovog berlinskog umetnika su animirani logotipi za naslovnicu Gugla kao i reklamne kampanje i ilustrovani tekstovi. Pored toga pravi aplikacije i piše knjige za decu.

Za vreme manifestacije redovno će se održavati ture i radionice sa vodičima na engleskom i nemačkom jeziku svake subote i nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari