Festival će se održati od 2. do 6. aprila u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra i bioskopu Fontana, a za nagrade popularnog „kratkog metra“ takmičiće se 48 stranih i 35 domaćih filmskih ostvarenja u kategorijama dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Nagradni fond je 14.000 evra.

Prema rečima umetničkog direktora festivala Janka Bajlka, selekcija je načinjena iz više od hiljadu stranih i preko sto domaćih ostvarenja. „Uvođenje stranih filmova u selekciju u velikoj meri izoštrilo je standarde domaćih ostvarenja“, istakao je on.

Ovogodišnji dobitnik festivalske Nagrade za životno delo je reditelj Želimir Žilnik, a priznanje će mu biti uručeno na svečanom otvaranju u Domu omladine i tom prilikom će biti prikazan njegov film „Pioniri maleni“. Ovom prilikom počasnu projekciju imaće i film „Malj“ Aleksandra Ilića, najnagrađivanije domaće ostvarenje koje je od premijere pobedilo na više od 70 festivala u svetu.

– Osim takmičarske, imaćemo osam pratećih programskih celina. Publika će moći da pogleda izabrane filmove sa Short Shorts festivala u Tokiju ili program London Calling. Tu su i „Patriote i bludnici“ sa ruskog festivala, „Besni Ukrajinci“ kao i „Rockumentary Revolutions“… Ostvarenja iz regiona prikazuju se u okviru programa Komšiluk sa posebnim akcentom na novi crnogorski film. Art terapija sagledana je kroz prizmu osam filmova iz Evrope i Južne Amerike u programu Vrelo. Putujući festival UNAFF donosi film „Sing your song“ o Hariju Belafonteu – najavio je jedan od selektora, Vladimir Petrović.

Ulaznice za projekcije su 150 dinara. Kako je predsednik odbora festivala Miroslav Čučković istakao, uz želju da festival bude besplatan, to u ovom trenutku nije moguće zbog sve lošijih finansija. Naime, u odnosu na prethodne godine, samo nekoliko sponzora je ostalo verno festivalu, a osim obećanja da će izdvojiti (znatno manju) sumu za Kratki metar, od Ministarstva kulture nije bilo nikakvog priliva sredstava.

Vizuelni identitet

Pored filmskog programa, u okviru festivala će se održati diskusije o filmovima, kao i druženja sa domaćim i stranim autorima, gostima festivala. Povodom jubilarnog 60. izdanja, u danima pred festival, biće organizovana izložba rešenja vizuelnog identiteta prethodnih 59 festivala u Domu omladine, specijalna projekcija filmova iz arhive Dunav filma i promocija knjige o Milenku Štrpcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari