Ovogodišnja nagrada „Laza Kostić“, po odluci žirija koji su činili Zoran Đerić, Đorđe Pisarev i Nenad Šaponja (predsednik), dodeljena je Nikoli Maloviću za roman „Lutajući Bokelj“, objavljen prošle godine u izdanju beogradske Lagune, saopšteno je juče u Novom Sadu. Centralna manifestacija 14.

Ovogodišnja nagrada „Laza Kostić“, po odluci žirija koji su činili Zoran Đerić, Đorđe Pisarev i Nenad Šaponja (predsednik), dodeljena je Nikoli Maloviću za roman „Lutajući Bokelj“, objavljen prošle godine u izdanju beogradske Lagune, saopšteno je juče u Novom Sadu. Centralna manifestacija 14. salona knjiga u Novom Sadu, koji počinje sutra u „Master“ centru Novosadskog sajma, „Dani Laze Kostića“ ponudiće ove godine niz izuzetnih programa. Pored brojnih gostovanja laureata književnih nagrada – Dragana Velikića, Milete Prodanovića, Vujice Rešina Tucića, Ivana Negrišorca i drugih, kao i gostovanje pisca Tonija Parsonsa iz Velike Britanije, te predstavljanja brojnih izdavača, na ovogodišnjoj manifestaciji će biti drugi put uručena i nagrada „Laza Kostić“. Novim pravilima kojim se, prema mišljenju stručnog žirija, dodeljuje jedna književna nagrada za najbolju knjigu između dva Salona, nagrada „Laza Kostić“ uzdiže se u red prestižnih priznanja na domaćoj književnoj sceni.
U najužem spisku knjiga kandidovanih za nagradu „Laza Kostić“ bili su romani Filipa Davida „San o ljubavi i smrti“ i Nikole Malovića „Lutajući Bokelj“, kao i proza Miroslava Josića Višnjića „Pisma srpskim piscima“ i esejistička knjiga „Politika književnosti“ Radomana Kordića. Žiri je doneo odluku da „Lutajući Bokelj“ spada u one retke knjige pisane u našem vremenu, koje, brodeći između autentičnog postojanja i njegovog privida, uspevaju svome čitaocu da, u sasvim modernom ruhu, kroz savremenu odisejevsku potragu, donesu svome čitaocu nešto od tradicionalnih književnih vrednosti, istakao je Nenad Šaponja obrazlažući odluku žirija.
Nagrada „Laza Kostić“ biće uručena Nikoli Maloviću u petak, 14. marta u 12 sati, u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, u okviru 14. salona knjiga. G.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari