– Nakon tri meseca pritisaka da podnese ostavku, čemu su se usprotivili građani Požege i drugih gradova Srbije, ugledni umetnici, domaća i inostrana umetnička udruženja, pojedine ustanove kulture i Ministarstvo kulture i informisanja, lokalna vlast u Požegi je ipak ostvarila svoju nameru i smenila Slađanu Varagić sa mesta direktorke Kulturnog centra u tom gradu. Odluku požeške vlasti, koja je pre nekoliko meseci „prekomponovana“ i predvode je naprednjaci, a koja dokazuje osionost politike i njenu nadmoć nad stručnošću i profesionalizmom, osudilo je Ministarstvo kulture i zatražilo da državni organi preispitaju tu odluku.

Epilog tromesečnih političkih pritisaka, paušalnih i neprimerenih ocena predsednika opštine Milana Božića (SNS) o radu direktorke Kulturnog centra, dogodio se u četvrtak, na sednici lokalnog parlamenta, kada je za njenusmenu glasalo 25 odbornika vladajuće većine, a protiv se izjasnilo njih 18. Kao bizaran razlog za smenu, Upravni odbor KC Požega je naveo da ta ustanova nije iskoristila pravo na povraćaj sredstava od plaćenih akciza za nabavljeno lož ulje. Direktorka je uzvratila da to nije zakonska obaveza i da time nije prekršen zakon, te da su sredstva od akciza ostala u republičkom budžetu. Ona je navela i to da ju je predsednik skupštine Dejan Jovanović optužio da je „načinila nematerijalnu štetu Požegi, pokrenuvši medijsku kampanju i kampanju na društvenim mrežama protiv predsednika opštine i trenutne lokalne vlasti i da je praktično žrtva sopstvene kampanje“.


Skupštinska većina je za v.d. direktora imenovala Srđan Stevanović, koji je bio koordinator programa za mlade u Kulturnom centru Požega.

Ministarstvo kulture i informisanja, koje je ranije osudilo nameru lokalne vlasti da političkim pritiscima natera direktorku da podnese ostavku, u svom najnovijem saopštenju je navelo da je „smena Slađane Petrović Varagić neprihvatljiva i neobjašnjiva po svim kriterijumima stručnosti, profesionalnosti i primene savremenih standarda u upravljanju ustanovama kulture“.

– Na čelu sa Slađanom Petrović Varagić, Kulturni centar Požega u prethodnom periodu svrstao se u red najreprezentativnijih ustanova kulture u Srbiji i postao primer dobre prakse za ostale institucije tog tipa. Uspeh koji su ostvarili KC Požega i direktorka Petrović Varagić dobija na značaju, ukoliko se ima u vidu da deluju i stvaraju u maloj sredini, u kojoj je neretko teško sprovesti savremene i visokokvalitetno koncipirane programe i sadržaje – navodi se u saopštenju Ministarstva kulture, a potom se dodaje:

– Odluka lokalne samouprave o smeni direktorke Petrović Varagić predstavlja čin neuvažavanja smernica i prioriteta kulturne politike na nacionalnom nivou. Ministarstvo kulture i informisanja poziva nadležne da preispitaju odluku koja ugrožava kontinuitet programskog kvaliteta i narušava kredibilitet ustanove koja u Srbiji i regionu važi za jednu od vodećih u praćenju savremenih tokova u kulturi.

Kako je Danas pisao, Slađana Petrović Varagić, čiji je jedini „greh“ taj što nema partijsku knjižicu vladajućih stranaka, na čelu KC Požega je od 2009. godine, a kao nestranačka ličnost je izabrana na konkursu za direktora te ustanove 2014. godine i njen mandat trebalo je da traje 2018. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari