Nagrada za najboljeg glumca Voji Brajoviću 1

Glumac Vojislav Voja Brajović dobitnik je nagrade „Žan Marolt“ za najbolju ulogu na prvom festivalu „Dani Jurislava Korenića“, koji je sinoć završen u Sarajevu. Brajović je nagrađen za ulogu Belog u duodrami „Voz“ Zvezdara teatra.

U završnici manifestacije koja je organizovana u Kamernom teatru 55 nagrada za najbolju predstavu u celini „Jurislav Korenić“ u konkurenciji od sedam ostvarenja iz celog regiona dodeljena je komadu domaćina „Kad bi naglas govorili“, a priznanje za najbolju režiju pripalo je njenom reditelju Srđanu Vuletiću. Žiri koji je radio u sastavu: glumici Boro Stjepanović, Aleksandar Seksan i Maja Salikić, reditelj Pjer Žalica i novinarka i urednica DŽenana Burek, specijalnu nagradu dodelio je autoru ovog teksta Adnanu Lugoniću.

Priznanje za najboljeg mladog glumca/glumicu pripalo je Anji Ilić za ulogu Mice u predstavi „Mrešćenje šarana“ u režiji Egona Savina, a u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. Za najbolji kostim nagrađena je Barbara Podlogar, kostimografkinja predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ Gledališča Koper iz Slovenije, dok je za najbolju scenografiju priznanje pripalo Adisi Vatreš Selimović za pomenuti komad „Kad bi naglas govorili“ Kamernog teatra 55.

„Dani Jurislava Korenića“ počeli su 25. maja, a na programu su bile predstave osmišljene za kamerni prostor i mali broj publike. Pored pomenutih naslova – „Voz“, „Kad bi naglas govorili“, „Mrešćenje šarana“, „Ko se boji Virdžinije Vulf?“, pred publikom su bile i predstave: „U plamenu“ Crnogorskog narodnog pozorišta i Fakulteta dramskih umjetnosti iz Cetinja, „U agoniji“ Putujućeg kazališta i Centra mladih Ribnjak iz Hrvatske i „Stolice“ Malog dramskog teatra – Bitolj, iz Makedonije, a deo festivala bili su i okrugli stolovi, kao i promocije knjiga.

Inače, festival je nastao kao posveta reditelju, teoretičaru i muzičaru Jurislavu Koreniću, koji je između ostalog osnovao Kamerni teatar 55, Pozorište mladih i bio jedna od začetnika Internacionalnog pozorišnog festivala MESS u Sarajevu, a koji je, uprkos svom značaju, poslednjih decenija zaboravljen u bosanskohercegovačkoj pozorišnoj javnosti. Osim toga jedna od glavnih nagrada ove manifestacije – za najboljeg glumca/glumicu nosi ime Žana Marolta, sarajevskog dramskog umetnika koji je pre nekoliko godina tragično preminuo.

– Jako sam srećan što je festival uspešno završen. Pravili smo jednu nepretencioznu manifestaciju, pre svega posvećenu Jurislavu Koreniću i Žanu Maroltu, i nismo verovali da će ona postati regijski značajna. Ali sa svakom novom predstavom koja je izvedena na festivalu, iz Beograda, Zagreba, LJubljane, to se menjalo. Prikazali smo sedam sjajnih predstava, predstavili pet zanimljivih knjiga, i mogu reći da sam zaista kao upravnik svestan da je regija dobila jedan novi festival. Nadam se da će on trajati i imati svoj život i kada ja više ne budem tu – kaže za Danas glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović. On dodaje da je poseta bila odlična, te da je zahvalan publici na interesovanju, ali i žiriju kojim je predsedavao glumac Boro Stjepanović, koji je dodelio nagrade.

– Drago mi je da je prvu nagradu „Žan Marolt“ dobio veliki jugoslovenski glumac Voja Brajović, ali i što je poslednja produkcija Kamernog teatra 55 tako uspešno prošla. Sa dramskim piscem Adnanom Lugonićem već planiramo novu saradnju. Mislim da smo Jurislavu Koreniću vratili mesto koje mu pripada, kao i da je Žan Marolt, koji je ostavio neizbrisiv trag na bosanskohercegovački film i televiziju, dobio važnu pažnju. Mislim da je Sarajevo dobilo još jednu značajnu manifestaciju, jer je krajnje vreme da se iz ovog grada počnu slati poruke pobede – ističe Hadžihafizbegović.

Na zatvaranju festivala izvedena je predstava „Helem Nejse“, osmišljena po ugledu na istoimenu popularnu radio-emisiju koja na satiričan način, u duhu slavne Top liste nadrealista i poznatog sarajevskog humora, govori o društvenim problemima.

Producentski dan

Producentski dan i ove godine tradicionalno se 4. juna održava na Fakultetu dramskih umetnosti, a ove godine prvi put je podržan od Ministarstva kulture i informisanja. Ovogodišnja tema je inspirisana dodelom Oskara pod sloganom „Svet iza kulisa“ a posetioce očekuje glamur, kao i iznenađenja koje ova profesija nosi sa sobom. Tročlani žiri u sastavu: Ana Stanić, Tatjana Žeželj i Nevena Madžarević dodeliće nagrade studentima za najbolje radove iz televizijske i filmske produkcije kao i nagradu „Lučonoša“ mladom producentu. Projekcija studentskih radova održaće se u bioskopskoj sali fakulteta sa početkom u 16 sati, a ceremonija dodele nagrada u 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari