„Nama prija noć“ naslov je 51. oktobarskog salona, koji će biti održan od 1. oktobra do 15. novembra tekuće godine i za čiji će se idejni koncept ovog puta pobrinuti kustosi Johan Puset iz Švedske i Selija Prado iz Španije, oboje sa značajnim profesionalnim iskustvom na međunarodnim umetničkim projektima, najavljeno je juče u Skupštini grada, na prvoj konferenciji za novinare povodom ove najstarije i najveće smotre savremene vizuelne umetnosti kod nas.

Još se ne zna koji će umetnici učestvovati na izložbi, niti u kojim će prostorima predstaviti svoje radove, ali su organizacione pripreme za razliku od prethodnog Salona, počele na vreme, to jest odmah po završetku prošlogodišnje manifestacije, ukazao je Aleksandar Peković, predsednik Odbora Oktobarskog salona i zamenik gradskog sekretara za kulturu. On je rekao da budžet za manifestaciju još nije zatvoren, a da su sredstva kojima se zasad raspolaže 22 miliona dinara iz gradske kase i četiri miliona iz republičke. To je za 12 miliona manje u odnosu na prethodnu godinu, ali Peković očekuje da će se finansije u međuvremenu ipak nekako pribaviti.

Ovogodišnji umetnički direktor Johan Puset i njegova saradnica Selija Prado, naslov Salona su, kako su objasnili, izabrali potaknuti citatom Horhe Luisa Borhesa. – Sećanje i način na koji se ono formira i kasnije interpretira kako na individualnom tako i na kolektivnom planu, međuljudski odnosi, percepcija, samoća, te načini na koje biramo da predstavimo stvarnost neki su od problema kojima će se baviti i predstojeća izložba Salona – objasnio je Puset. On je sa Selijom Prado sarađivao na brojnim projektima, i na upravo završenom Getenburškom bijenalu, sa izložbom „What a Wonderful World“, koja na ironičan i kritičan način predstavlja mračnu sliku današnjeg sveta. U tom fonu biće i 51. oktobarski salon u Beogradu, koji će, moglo bi se reći, biti zadubljen nad filozofskim, globalnim i egzistencijalnim pitanjima savremenog sveta, problemima rekonstrukcije istorije i pojedinačnih sećanja, što se može činiti naročito interesantnom temom za područje Balkana. Osvrnuvši se na introspektivni Borhesov citat iz koga je rođen slogan, Selija Prado ukazala je na to da noć Borhesu služi kao metafora za posebno stanje čovekovog duha, njegovog doživljaja objektivnog sveta, ali i onog unutrašnjeg, te njihovog međuodnosa, tog dualizma, koji je uvek u funkciji i od koga ne možemo pobeći. Veliki broj radova na ovogodišnjem Salonu biće u javnom prostoru, jer je edukativni momenat umetnosti Pusetu veoma važan, verujući da će izložba imati senzibilitet koji će kod posetioca ostaviti trag u kontekstu šireg pogleda doživljaja i razumevanja sveta.

Nikako elitistička manifestacija

Ovogodišnji Salon biće iznenađenje i po tome što će se na njemu pojaviti neki dosad neviđeni elementi, rekla je Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika Beograda. Ona je dodala da je koncept da Oktobarski salon bude što vidljivija manifestacija, a ne elitistička i zatvorena. Budući da od 2005. godine ima i međunarodni karakter, stremiće se unapređenju ove smotre u svakom aspektu kako bi se ona što bolje pozicionirala i na mapi svetskih kulturnih događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari