Slovački pisac Anton Balaž, Jani Virk iz Slovenije, Jovan Nikolić iz Nemačke, kao i domaći pisci Svetlana Velmar Janković, Oto Tolnai, Franja Petrinović, Vladan Matijević, Jelena Lengold i, kao specijalni gost festivala, Slobodan Tišma, ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade za roman „Bernardijeva soba“, biće učesnici Šestog međunarodnog festivala proze Prosefest u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival će trajati od 18. do 20. aprila, a devetoro pisaca će pored književnih večeri u sali Tribine mladih u Kulturnom centru Novog Sada imati i susrete sa učenicima dve novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Laza Kostić“, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

– Upravo susreti pisaca sa gimnazijalcima čine ovaj festival posebnim. Neopterećeni književnim kritikama i javnim vrednovanjem dela, gimnazijalci čitaju knjige naših učesnika i ti susreti na pisce zaista ostavljaju snažan utisak. Jedna od misija Prosefesta i jeste da odnegujemo novu čitalačku publiku i da im pružimo vrhunske književne vrednosti – istakao je Laslo Blašković, glavni i odgovorni urednik i direktor Kulturnog centra Novog Sada, dodavši da će ovogodišnje izdanje festivala skrenuti pažnju na slovensku književnost. Radi se o velikom evropskom projektu u okviru kojeg, izdavačka kuća Arhipelag objavljuje ediciju „100 slovenskih romana“, a u kojem učestvuju i druge države sa po 10 najboljih romana, nastalih nakon pada Berlinskog zida. Na kraju projekta, svih 100 romana, u istoj opremi, trebalo bi da budu objavljeni na engleskom jeziku.

Upravo je u izdanju Arhipelaga objavljen roman „Poslednje Sergijevo iskušenje“ slovenačkog pisca Jani Virka, kao i roman Antona Balaža, jednog od najznačajnijih slovačkih pisaca.

Na Prosefestu biće predstavljen i novi roman Ota Tolnaia äMorska školjka“ koji je objavio Kulturni centar Novog Sada u ediciji Džepni anagram, kao i Franja Petrinović čiji je najnoviji roman „Almaški kružoci lečenih mesečara“ bio u najužem izboru za Ninovu nagradu, a Blašković je najavio da će KCNS objaviti novu Petrinovićevu knjigu, zbirku priča u ediciji Prosefest.

Dragan Velikić, pisac koji je prošle godine učestvovao na Festivalu, otvoriće ovogodišnji Prosefest 18. aprila u 18 sati u Kulturnom centru, a dodela nagrade „Milovan Vidaković“ je najavljena za 20. april, na završnoj večeri Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari