Svoju novu sezonu nazvanu N(ex)t YU Atelje 212 svečano će otvoriti večeras izložbom „Tito i glumci“ u gornjem foajeu pozorišta, nastalom u saradnji s Muzejem istorije Jugoslavije i nastupom dečjeg hora „Čarolija“ koji će izvesti pesme koje pripadaju vremenu i zemlji kojih više nema. Ideji te zemlje i velikom broju građana iz nekadašnjih republika koji se još uvek osećaju kao deo nje, posvećena je sezona u Ateljeu – repertoarski, ali i nizom događaja koji će odigravati u pozorištu, predavanja (od kojih će jedno održati jedan od najcenjenijih filozofa današnjice Slovenac Slavoj Žižek), koncerata (Darka Rundeka, na primer), gostovanja i kontakata s drugim pozorištima što će Atelje učiniti najatraktivnijim mestom za promišljanje Jugoslavije i jugoslovenske kulturne ideje, najavio je upravnik Kokan Mladenović.

Repertoarski sve će početi 29. novembra premijerom komada Stevana Koprivice u režiji Milana Karadžića „Ratna kuhinja“ u kojoj će prvi put u Ateljeu zaigrati Dragan Bjelogrlić, a pored njega i Mima Karadžić i Sofija Juričan. U možda jednom od najboljih jugoslovenskih komada, Krležinim „Glembajevima“ u režiji Jagoša Markovića, zaigraće Anica Dobra kao Barunica Kasteli i Nikola Ristanovski kao Leone Glembaj. Na Velikoj sceni igraće se i „Otac na službenom putu/Prvi put s ocem na izbore“ Abdulaha Sidrana u režiji Nikole Pejakovića, „Zaštićena zona“ Damira Šodana u režiji Kokana Mladenovića, ali i „Sedam i po/Antihristi“ po istoimenom filmu Miroslava Momčilovića, predstava koju će režirati Darijan Mihajlović, a koja nastaje u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske i Ujvideki Sinhaza.

U Teatru u podrumu Beketov „Kraj partije“ postavlja Petar Božović, komad „Matica“, koji piše književnik Goran Petrović, režira Rahim Burhan, a komad po pričama jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca Aleksandra Hemona režiraće Elmir Jukić. Jednu predstavu režiraće i stalna rediteljka ovog pozorišta Alisa Stojanović, a sa njenom predstavom „Više od terapije“ gostovaće Gradsko pozorište iz Podgorice. Stalni gosti na sceni Ateljea biće i Somborsko pozorište sa „Kate Kapuralicom“, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva sa predstavom „Žaba“, Gradsko kazalište iz Siska za predstavom „Kos“.

 

Popusti i humanitarne akcije

Kao i prethodne sezone, i za ovu važi cena karte od 212 dinara i to u sledećim slučajevima – pred sam početak predstave (ako još ima karata), svim odličnim đacima osnovnih i srednjih škola, svakoj studentskoj desetci sleduju dve karte po ovoj ceni, svaki odbranjen magistarski rad vredi čak 20 ovakvih karata, a doktorski 50. Takođe, svi članovi SUBNOR-a mogu kupiti neograničen broj karata po ovoj ceni. Ulaznice za Atelje petkom i vikendom prodaju se i u tržnom centru „Ušće“. Svako veče pred početak predstave u Ateljeu, deca bez doma prodavaće časopis „Lice ulice“ po ceni od sto dinara, a 50 odsto prihoda od prodaje namenjeno je baš njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari