Premijera predstave Konstantin: Znamenje anđela, održana je sinoć u Narodnom pozorištu u Beogradu kao jedna od manifestacija u okviru državnog obeležavanja godišnjice Milanskog edikta.

Svečanim crvenim tepihom prošli su brojni ambasadori i domaći državni zvaničnici kao i predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, patrijarh Irinej, predsednik NS Velimir Ilić, zvaničnici vojske, ministar obrazovanja Žarko Obradović, ministarka sporta Alisa Marić, Milka Forcan, brojni umetnici, princ Aleksandar i princeza Katarina, beogradski nadbiskup Hočevar, muftija Jusufspahić i druge visoke zvanice.

– Večerašnje dešavanje je odličan marketing za predstavu, svečani protokol i zvanice, ali beogradska publika će moći da pogleda i sama rasuđuje o predstavi već od 20. marta. Radi se o takvom poduhvatu produkcijskom i umetničkom da očekujem da Konstantin obleleži bar jednu čitavu pozorišnu sezonu – rekao je upravnik Narodnog pozorišta, Dejan Savić.

Upravnik je prethodno ocenio da predstava prevazilazi aktuelni momenat, da nije jednodimenzionalna, samo istorijska, već je živa predstava koja se bez daha prati.

Predstava tematizuje život Flavija Valerija Aurelija Konstantina Avgusta i to kao zbir iskustava istorijskih i verskih dokumenata o prvom rimskom vladaru koji je Milanskim ediktom 313. pokrenuo hristijanizaciju carstva. Konstantinov preobražaj prikazan je iz perspektive poslednja dva sata njegovog života u kojoj se po sećanju i svedočenju njegovog biografa, uobličava galerija likova i događaja od vladarevog dečaštva do smrti.

Istorijska drama o životu i delu Konstantina Velikog kroz prizmu najbitnijih trenutaka njegovog života sagledava značaj Milanskog edikta, ne samo iz činjenice da je njime hrišćanstvo dobilo legitimitet priznate vere, već i iz činjenice da se njime promoviše tolerancija odnosno, pravo na različitost veroispovedanja.

Kredo čuvenog vladara bio je: Nebo se ne osvaja ognjem i mačem, Nebo se osvaja vrlinom.

Predstava je imala praizvedbu u Nišu, 27. februara.

U predstavi učestvuju glumci iz osam pozorišta. Rimskog cara Konstantina, rođenog u Naisusu, na teritoriji današnjeg Niša, igra u mlađim danima Petar Benčina, a u starijim Miodrag Krivokapić. Scenograf je Aleksandar Denić, kostimografi Biljana Nikitović i Stefan Savković, kompozitor Vladimir Pejković, autor video dizajna Dorijan Kolundžija. Nakon Niša i Beograda predstavu će videti publika u više gradova Srbije, kao i u regionu i daljem inostranstvu.

Zbog prisustva velikog broja ambasadora, predstava je titlovana na engleski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari