Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva otkupiće ukupno 1.612 naslova u 160.560 primeraka, od 191 izdavača i distributera za potrebe javnih biblioteka na teritoriji Republike Srbije, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Ministarstvu.


Na Konkurs za otkup publikacija objavljenih u 2011. godini, prijavljeno je 2.910 naslova i 220 izdavača. Za potrebe javnih biblioteka obezbeđen je ovogodišnji budžet u iznosu od skoro 90 miliona dinara, dok je prošlogodišnji iznosio oko sto miliona, ukupno, dakle, 190 miliona od aprila prošle do aprila ove godine.

– Zaokružen je jedan jednogodišnji ciklus, u pokušaju svih nas zajedno da pomognemo na adekvatan način pre svega čitaocima, potom jedinim ustanovama kulture koje se nalaze u svakom gradu Srbije – bibliotekama i da na taj način investiramo u budućnost, jer je to ona ključna veza koja postoji između generacija – rekao je ministar kulture Predrag Marković. Ministar je podsetio da su, uprkos zastoju zbog problema vezanih za MMF i skraćivanje budžeta, obezbeđena adekvatna sredstva i ostvaren plan. Završeni su infrastrukturni poslovi u Narodnoj biblioteci Srbije, doneseni su svi neophodni zakoni, čime je celovito regulisana ova oblast, i kroz dva otkupa nadoknađen manjak koji je postojao u bibliotekama.

Dejan Ristić, upravnik Narodne biblioteke Srbije, dodao je da će „od ove godine, biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti dobiti primerke svih knjiga koje su bile prijavljene na ovogodišnji otkupu a to je 2.910 naslova“.

Na probleme koje su izdavačke kuće ukazale vezano za rabat, Marković je odgovorio da samo za one knjige gde je država već ulagala, gde je već pomogla izdavanje, ne daje isti rabat. Svi koji samostalno ulažu, ostaju s rabatom od 35 odsto, kao na svim konkursima u prethodnih 20 godina. Na pitanje zašto se stripovi ne otkupljuju dovoljno, Marković je naveo nedovoljnu potražnju od strane biblioteka na otkupima. Kod otkupa izdanja koja su prijavila po dva izdavača u obzir se uzima prvo navedeni izdavač po CIB-u, onako kako su to sami izdavači odredili. Takođe, primarno se otkupljuju knjige od izdavača, a ne od distributera prema principu da je na prvom mestu čitalac, biblioteka, izdavač, pa distributer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari