U okviru proslavljanja 70. godišnjice oslobođenja Italije od nacifašističke okupacije, datuma koji je za ovu zemlju predstavljao i kraj Drugog svetskog rata, Italijanski Institut za kutluru u Beogradu, u saradnji sa beogradskom umetničkom asocijacijom Art Link, organizuje koncert dueta koji čine italijanski fagotista Đorđo Mandolezi i srpska pijanistkinja Nataša Šarčević. Koncert ćebiti održan u Svečanoj sali Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, u četvrtak u 19,30sati.

– Koncert nema samo umetnički značaj iako je kvalitet umetnika neupitan i muzički izbor izvanredan. Želim da istaknem da nakon gotovo trogodišnje rekonstrukcije, Italijasnki Institut za kulturu otvara vrata Svečane sale svojoj publici. Sjajno je što se otvara baš muzičkim događajem, budući da je muzika najbolje sredstvo komunikacije. Program neće obeležiti italijanski kompozitori pa će prvi deo biti posvećen prošlosti koju svi delimo i zajednička je, dok će drugi deo biti posvećen savremenim kompozitorima i to će biti dobra prilika da se prati razvoj fagota u muzici kroz vreme – kazao je zamenik direktora Italinaskog Instituta, Đanfranko Renda i istakao da je saradnja sa ArtLinkom na maksimalnom nivou međunarodne saradnje, kao i da on prepoznaje nastojanje ove umetničke asocijacije da spoji umetnike sa svih meridijana.

Direktorka ArtLinka, Jovanka Višekruna Janković, podsetila je da je ovaj koncert deo niza manifestacija koje ArtLink organizuje sa ciljem da promoviše i afirmiše kulturne aspekte vrednosti EU koncertima najboljih evropskih muzičara.

– Inicijativa, kojoj je pristupio i Italijanski institut za kulturu događajem vezanim za 23 april, ima dvostruki cilj: da stvori mrežu kontakata i kulturne saradnje na evropskom nivou kao i da mladim srpskim muzičarima pruži priliku da nastave školovanje u majstorskim radionicama umetnika iz drugih zemalja. U ovoj perspektivi će od 24. do 26. aprila Đorđo Mandolezi i Nataša Šarcević održati ciklus majstorskih radionica u Galeriji Fondacije “Ilija M.Kolarac” u Beogradu, koji će se 26. aprila završiti koncertom učesnika susreta –istakla je Višekruna Janković i dodala da se raduje otvaranju još jednog koncertnog prostora u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari