U poslednjih 20 godina ovo je prvo veliko predstavljanje jednog značajnog internacionalnog umetnika, istaknuto je juče u Muzeju grada Beograda povodom izložbe Valleria Berrutia čija će izložba „Suviše je svetla, da ne bismo verovali u svetlo“, biti svečano otvorena u ovom prostoru, večeras u 19.30. Na izložbi će biti prikazano 12 dela ovog umetnika (crteži, skulpture, instalacije, video radovi) od kojih su tri nastala posebno za beogradsku izložbu.

„Prostor bivše vojne akademije, gde su se nekada obučavali vojnici, koji je u međuvremenu postao Muzej grada Beograda, bio je od posebnog značaja za samu koncepciju radova, budući da takvo mesto evocira na ratove, preispituje našu savest u vezi sa njima, uz stav i poruku o besmislenosti oružanih sukoba i destrukcije“, objasnio je umetnik. Budući da su dečiji likovi ključni akteri preko kojih on prenosi svoju umetničku ideju, za jednu od skulptura upotrebio je pesak iz beogradskog Dunava, jer u blizini ove reke postoji veliki broj dečijih igrališta. „Bilo bi besmisleno da takav rad izložim negde drugde“, istakao je Beruti.

Maria Maca, direktorka Italijanskog instituta za kulturu, kazala je da se gotovo uvek iza jednostavnog kriju veoma komplikovana i bitna pitanja, pa tako i u Berutijevim delima, karakterističnim po jednostavnim konturama i fragilnim linijama, iza kojih stoji čitava italijanska i svetska kultura. Zapitanost nad temama iz Biblije, te karavađovski dramatična igra svetlosti i senke koje čine nerazdvojni deo Berutijevih radova, samo su neke od mnoštva tačaka koje upućuju na to.

Njegove skulpture od cementa i keramike, poput crteža, zadržavaju pojednostavljene predstave dečijih likova, pred kojima nam se s jedne strane javljaju nostalgična osećanja spokoja, a sa druge – nelagode od neizvesnosti, koja period detinjstva iz perspektive odrasle osobe nosi sa sobom.

„Ova izložba predstavlja svet dece, ali takođe i nas samih, kao igra ogledala – mi gledamo decu, a deca gledaju nas“, rekla je Maca.

Izložba „Suviše je svetla, da ne bismo verovali u svetlo“ u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) moći će da se obiđe svakog radnog dana od 14 do 21 sat do 30. septembra, a u subotu u 14 sati predviđeno stručno vođenje.

Bog je odličan izum

U intervjuu koji je Mia David vodila sa Berutijem a koji se može pročitati u katalogu posvećenom izložbi, umetnik kaže da nije religiozan, ali da veruje u nekog Boga, recimo onog koga sami unutar sebe kreiramo. „U svakom slučaju Bog je odličan izum, koji pokreće da svako razvije svoju spiritualnost. Volim to. Iz antropološkog ugla volim sve religije“, kaže Beruti, koji živi i stvara u crkvi sa tri oltara. Ovaj prostor veoma utiče na njegov rad, a mnogo truda uložio je da bi ga uredio po svojoj meri. Da bi nabavio sredstva za renoviranje radio je, kako kaže, sve što mu je nuđeno: murale, grafite, slike za noćne klubove. „Sada mi je potpuno normalno da živim tamo“, kaže Beruti za svoju kuću.

Otvaranje na visokom nivou

Gostima će se na otvaranju izložbe pozdravnom reči obratiti ambasador Republike Italije u Beogradu Armando Varikjo, Gaetano Makaferi, predsednik kompanije SECI energia, sponzora izložbe, kao i Mia David, direktorka KCB-a, uz prisustvo Tanje Pašić, zamenice gradonačelnika Beograda. Izložba Valeria Berutija realizovana je pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije, a u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Italijanskog instituta za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari