Albreht Direr, Ežen Delakroa, Onore Domijer… El Lisicki, Kazimir Maljevič i Vladimir Nikolić. Originalni naslov izložbe, koja je otvorena krajem novembra a trajaće do 22. februara 2015. godine u Nacionalnom muzeju u Nirnbergu, glasi „Looking Down from Above: The Bird’s Eye View“, što bi u slobodnom prevodu značilo – Pogled odozgo – Iz ptičije perspektive.

Obuhvata dela mnogih čuvenih umetnika – Alberta Altdorfera, Bonara, Pisaroa, Gerharda Rihtera, i pokriva istoriju umetnosti koja ‘gleda odozgo’ dugu 500 godina. Prisustvo rada Vladimira Nikolića na njoj je, moglo bi se reći, zaista veliki uspeh da ne upotrebimo neku teži izraz, recimo – istorijski događaj. Šta u stvari znači pogled na sliku odozgo, pitamo umetnika.

– Pa, u slučaju apstraktnog slikarstva, slika je dvodimenzionalna ravan i može se reći da sve njene elemente, oblike gledamo odozgo – izjavio je Nikolić u kratkom razgovoru za Danas. – Mene su stavili u grupu s Kazimirom Maljevičem i Elom Lisickim i pozvali da izložim svoj video-rad „Slika“, koji je nastao 2009. godine i najpre bio predstavljen na mojoj samostalnoj izložbi „Voice Over“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu – dodaje umetnik i opisuje kako u tom radu performativno izvodi apstraktne slike pomoću tela i geometrijskih oblika. Kamera ovu nemu radnju snima odozgo i pri formiranju svake nove kompozicije video stvara iluziju dvodimenzionalne apstraktne slike.

Nakratko, u drugačijoj varijanti, publika je mogla da se podseti ovog rada na izložbi „Kraj sveta“ u Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, koju je Nikolić u znak protesta zatvorio znatno ranije – 5. umesto 15. novembra. Nije se slagao sa tim što je smena direktorke KCB izvršena mimo procedura, što je promenjen format Oktobarskog salona na kome je više puta učestvovao, a njegov rad inače je deo kolekcije ove smotre. Posle „Kraja sveta“, usledila je „Revolucija“, izložba nedavno završena u Domu kulture studentski grad u sklopu festivala alternativnog filma i videa. Uglavnom, samo tokom ove godine, Nikolić postiže, kako bi u fudbalskom prenosu rekli, „izvanredne pogotke“, u koje se ubrajaju i jedna samostalna i jedna grupna izložba u Kini koje su prethodile pomenutim izložbama, a stoje pozivi za njegove nastupe na izložbama u svetu i tokom naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari