Ministri iz Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije pokušavali su juče na sednici Vlade skoro sat vremena da ubede ministra kulture Predraga Markovića da smeni direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića povodom afere Nikolaidis, saznaje Danas u vladi. Kako objašnjava naš izvor, demokrate i socijalisti su tražili od Markovića da se Ugričiću „skine glava“, ali je Marković tražio od Vlade da se poštuje zakonska procedura. Ministar kulture, ističe izvor Danasa, insistirao je da mu se da rok do danas pre podne da pripremi predlog odluke o tome da li će predložiti Vladi Ugričićevu smenu, a Vlada je taj predlog prihvatila. Isti izvor našeg lista navodi i da će Vlada o Markovićevom predlogu najverovatnije raspravljati danas po hitnom postupku i na telefonskoj sednici.

Sreten Ugričić, direktor Narodne biblioteke Srbije, potpisnik je proglasa Foruma pisaca, čiji je inače član, kojim se traži obustavljanje hajke na pisca Andreja Nikolaidisa povodom teksta objavljenog 11. januara na jednom internet portalu. To je bio povod da se jedan ovdašnji tabloid obruši na Ugričića senzacionalno objavivši da upravnik nacionalne institucije u Srbiji podržava terorizam. Sistem, po svemu sudeći namerno, gluvih telefona nastavio se – izjave su izvlačene iz konteksta, citirane tendeciozno i iskrivljavane do neistina i besmisla, pa je sve kulminiralo i oglašavanjem ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića koji je juče najavio da će na sednici Vlade Srbije zatražiti razrešenje direktora Narodne biblioteke.

– Može on da pozdravlja, ali iz zatvora, a ne iz biblioteke. Takve izjave imaju veze sa bezobrazlukom i ne mogu da shvatim kako neko žali što neko nije ubijen. To je podrška terorizmu – rekao je Dačić novinarima, dodavši da ne može da veruje da „direktori javnih ustanova mogu da govore na taj način“.

Ugričić je novinarima u Narodnoj biblioteci rekao da je neoprezno potpisao inicijativu za podršku Andreju Nikolaidisu. Upitan da li se plaši posledica jer je zatraženo njegovo razrešenje sa mesta upravnika Narodne biblioteke, odgovorio je da je očigledno da je „javna scena u histeričnom stanju“ i da su sve posledice moguće.

„Uveren sam da me većina ljudi iz vlasti i Ministarstva kulture poznaje posle ovoliko godina i da im je poznato sve što sam učinio i sa kojim motivima i vrednosnim polazištima“, rekao je Ugričić, ističući da je inicijativu kolega pisaca potpisao kao podršku slobodi izražavanja i ljudskim pravima, iako se ne slaže sa Nikolaidisovim stavovima.

„Duboko sam zgrožen i šokiran bezobzirnošću tabloidnih medija. Podmetnuti su mi stavovi koji su upravo suprotni svemu za šta se zalažem i svi koji me poznaju mogu da potvrde da se gnušam terorizma i nasilja“, rekao je Ugričić.

Forum pisaca izdao je novi proglas, ovoga puta kao reakciju na to što je njihovo prethodno obraćanje javnosti i potpis Sretene Ugričića na njemu, poslužilo sad kao hajka na direktora NBS. „Ponovo je u pitanju spinovanje i selektivno citiranje“, navodi se u Proglasu i dodaje: „Ovim putem, ne želeći da ulazi u stručnost-ispred-politike javnih delatnika koji su brže-bolje krenuli u ispisivanje novih poternica, Forum pisaca poziva na pažljivo i razložno čitanje kako izvornog teksta Andreja Nikolaidisa, tako i saopštenja Foruma.“ Članovi Foruma pisaca koji su potpisali ovaj proglas između ostalih su i: Filip David, Nenad Prokić, Predrag Čudić, Mirjana Miočinović, Borka Pavićević, Ivan Čolović, Vladimir Arsenijević, Ibrahim Hadžić, Mirjana Đurđević, Siniša Tucić, Dragana Mladenović, Dragoljub Todorović, Borivoje Adašević, Vladimir Arsenić…

Sam Nikolaidis je, nakon raznih reakcija, među njima i demarša Vlade Srbije crnogorskoj Vladi, rekao da ne razume to da se u diplomatskoj komunikaciji reaguje na ono što sadrži knjiga nekog pisca, u konkretnom slučaju na deo njegovog romana „Mimesis“. Prema riječima Nikolaidisa, to je učinjeno samo u Iranu koji je proglasio fatvu protiv Salmana Ruždija. Komentarišući pozive da zbog njegove izjave odgovara i predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, čiji je on savetnik, Nikolaidis je kazao da šef crnogorskog parlamenta nema nikakve veze sa njegovim tekstovima. „Ranko Krivokapić nikada nije imao uvid ni u jedan moj tekst niti Ranko Krivokapić ikada može imati uvid u ijedan moj tekst niti bi Ranku Krivokapiću ikada palo na pamet da mu ja stavim tekst na uvid“, rekao je Nikolaidis za podgoričke „Vijesti“.

Diplomatsko nadgornjavanje

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić smatra da je Nikolaidisov stav iznet u autorskom tekstu ugrozio diplomatske odnose Srbije i Crne Gore. Zbog izostanka reakcije sa crnogorske strane na samom početku afere usledilo je slanje diplomatske note iz Beograda, smatra on. S druge strane, Ramiz Bašić iz Ministarstva inostranih poslova Crne Gore rekao je novinarima juče da je to ministarstvo odgovorilo na protestnu notu iz Beograda uz konstataciju da stavovi Nikolaidisa ni u kom vidu ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore, njenih institucija i zvaničnika.

Bez odštete Kusturici

Podgorica – Ustavni sud Crne Gore ukinuo je presudu Andreju Nikolaidisu i nedeljniku „Monitor“ po kojoj su oni trebali da plate 12.000 evra Emiru Kusturici na ime odštete zbog povrede časti u tekstu „Đavoljev šegrt“ iz 2004. Vrhovni sud je 2009. doneo presudu u korist Kusturice. Ustavni sud je naložio Vrhovnom sudu da predmet vrati na ponovni postupak. Kusturica je, inače, povodom aktuelne afere rekao da je Nikolaidis „podgorički taliban“.

MIRJANA MIOČINOVIĆ: Potpis kao obaveza

Svoj stav iskazala sam potpisujući proglas Foruma pisaca. Ne samo da je situacija sa Andrejem Nikolaidisom prenaglašena, već je svesno i sa namerom preuveličano i zloupotrebljeno. Mi ne samo da to ne smemo da dopustimo, već nam je obaveza da komentarišemo to što naša vlast radi. Razlog je dodvoravanje Republici Srpskoj koja je, po mom mišljenju, jedna veštačka tvorevina koja nama, ali i svim ljudima koji u njoj žive, nanosila i još nanosi samo bol. Nedavno sam u jednom tekstu upravo za vaš list i napisala nešto o tome, ali dva ključna reda bila su suvišna, te i obrisana. Neke stvari jednostavno, ne mogu da dopru do javnosti…

FILIP DAVID: Predizborna kampanja

Ako pažljivo pročitate proglas Foruma pisaca, videćete, sami proceniti, da se tu ne radi o nadahnjivanju terorizma, već o genijalnom sarkastično-ironičnom autorskom tekstu jednog od najdarovitijih pisaca današnjice. On je komentarisao proslavljanje godišnjice Republike Srpske na način na koji on ima pravo, ali senzacionalistička dimenzija naših dnevnih listova ponovo isplivava. Ovaj događaj je predizborna kampanja čija nam je retorika odlično poznata: građani se dele na izdajnike i patriote, a to je ovde besmisleno jer je čitava stvar izvučena iz konteksta. Zato se digla i sva ta hajka na potpisnike peticije. Mi moramo jednom da shvatimo da naš neprijatelj ne napada spolja, mi smo naši neprijatelji. Pre nekoliko dana je i Basara u vašem listu napisao da ni Đinđića nisu ubili stranci, već Srbi i to oni „sa dna kace“. Čitava stvar je pitanje destabilizacije crnogorske vlasti i dodvoravanje Republici Srpskoj.

VLADIMIR ARSENIJEVIĆ: Partikularno i zlonamerno

Naravno da je čitava stvar preuveličana, a ciljevi su jasno, zlonamerni i toliko partikularni da ne znam kako su sve te političke struje uspele da nađu jednu zajedničku tačku i interes u tome. Sve je toliko neprimereno, ovom vremenu, stvarnosti… ali izgleda da je primereno ovom groznom mestu na kojem živimo. Kod nas se pažljivo i dugo neguje to provokativno komunističko novinarstvo koje jednu jasnu rečenicu istrgne i prevrće naglavce po naslovnim stranama.

BORKA PAVIĆEVIĆ: Stari rat novim sredstvima

To se zove hajka! U Nikolaidisovom tekstu treba čitati Sašu Ćirića o tome, kako se gradi nacionalni sukob. Nikolaidis je pisao o pljačkanju, bedi, siromaštvu usred nacionalnih hukova tokom kojih je opustošena zemlja, uzduž i popreko. Kako ne shvatamo da je to otvaranje klasnog pitanja nacije, a to je i ključno evropsko pitanje: nacija i beda. Nema zločina devedesetih da ga nismo pravdali još većim zločinom „neprijatelja“ i nije se desilo da nismo tražili najgore u njima i oni u nama. Kažite mi sada, ne vodi li se upravo taj rat trenutno, samo nekim drugim sredstvima? Tera se hajka, a to ne sme da se desi Sretenu Ugričiću koji je preporodio tu Narodnu biblioteku, koji ima neprocenjivo izdavačko iskustvo, koji je odličan pisac… sve će to oni oblatiti radi predizborne kampanje. A zašto? Pa tako, da na njegovo mesto sedne nečija tetka, verovatno. To je pumpanje nacionalne homogenizacije. Nikolaidis je rekao „pljačka“, nije rekao „nacija“. Zašto ga mediji ne predstavljaju kao sjajnog pisca, kolumnistu već kao državnog činovnika? Zato što smerano prave politički problem!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari