Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 6. juna biće izvedena premijera Pučinijeve opere „Sestra Anđelika“ u izvođenju Operskig studija „Borislav Popović“. Repriza je naredno veče, a naslovnu ulogu – sestru Anđeliku pevaju tri mlade pevačice iz Operskog studija: Slađana Pavlović, Dušica Vucelja i Biljana Menda, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u NP.


Ovom premijerom na repertoaru Beogradske opere biće komletiran ceo Pučinjev operski Triptih – „Đani Skiki“, „Plašt“ i „Sestra Anđalika“. Operu „Đani Skiki“ izvodi ansambl Opere, dok je „Plašt“, premijerno izveden prošle godine i sada „Sestra Anđelika“, produkcija Operskog studija, koji od februara 2010. vode primadona Radmila Bakoćević i dirigent Dejan Savić.

– Izbor je pao na Pučinijev Triptih zato što su to jednočinke, ali su to vrlo teške i naporne uloge, posebno sestra Anđelika. Počeli smo da radimo u oktobru i to vrlo pažljivo, deo po deo, kako bi tim mladim pevačima sve to leglo. Na meni kao pedagogu bila je velika odgovornost, pa sam od početka pokušavala da usmerim visinu zvuka kako pevači ne bi imali vokalne probleme u daljem razvoju glasa – kaže za Danas profesorka Bakočević.

Prema njenim rečima, Operski studio će sa ovom predstavom, kao i sa „Plaštom“ gostovati po Srbiji, a postoje planovi i da mladi pevači nastupe i u inostranstvu. Profesorka Bakočević zahvalila se vd direktoru Opere NP Đorđu Pavloviću, što je „u situaciji kada ni solisti nemaju dovoljno mogućnosti da se iskažu, Beogradska opera našla prostor za ovako komplikovanu operu“.

Pavlović je najavio da će u narednoj operskoj sezoni „Sestra Anđelika“ biti deo repertoara – izvodiće se samostalno, ali i integralno sa ostalim predstavama iz Pučinijevog Triptiha.

Dirigent Dejan Savić naglasio je da je premijera pripremana „u partizanskim uslovima zbog položaja u kojem se nalazi srpska kultura“, ali da publika neće primetiti da je „scena opremljena iz fundusa NP“, kao ni druga „snalaženja“. Savić je istakao da je reč o „zrelom Pučinijevom delu, sa ozbiljnom i zahtevnom partiturom, kao i da u predstavi učestvuje i Hor Opere NP“.

– Zanimljivo bi bilo režirati ceo „triptih“ i pronaći zajedničku kopču između ova tri zasebna i toliko različita operska dela, dramatičnog „Plašta“, poetične „Sestre Anđelike“ i satiričnog „Đanija Skikija“. Ali, za mlade pevače, polaznike Operskog studija bolje je da imaju priliku da sarađuju sa što više različitih reditelja i da odmah na početku karijere dobiju mogućnost da upoznaju različite stilove – od realističnog do apstraktnog. Ova „Sestra Anđelika“ je poetična predstava u kojoj smo eksperimentisali bežanjem od realističnosti u apstrakciju. Posebno je važno što, zahvaljujući trostrukoj podeli, imamo različite sestre Anđelike – strastvenu, poetičnu i svedenu, ali sve tri podjednako divne – istakla je Ivana Dragutinović Maričić, koja se ovom predstavom vratila operskoj režiji posle jedno i po godišnje pauze.

Podela

Operski studio „Borislav Popović“ je „Sestru Anđeliku“, koja će se sutra prvi put naći na Velikoj sceni NP, već izvodio krajem 2004, ali na sceni „Raša Plaović“. Na sutrašnjoj premijeri pevaju: Slađana Pavlović (sestra Anđelika), Ljubica Vraneć (kneginja), Alisa Pavlović (opatica, Evgenija Jeremić (sestra nadzornica), Biljana Menda (sestra Dolčina), Ana Petrović, Nataša Tasić Knežević, Mirjana Šovran, Dejan Mraković… Horom i Orkestrom Beogradske opere dirigovaće Dejan Savić. Kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, a scenografiju Miraš Vuksanović. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare posebno je pohvaljeno zalaganje korepetitora Gleba Gorbunova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari