Srbija i Kosovo moraju napraviti proboj u dijalogu i doći do kreativnih rešenja za ubrzanje svog puta ka EU. Vlasti u Beogradu su, podnošenjem kandidature za članstvo i hapšenjem Ratka Mladića, već napravile korake u pravom smeru – izjavio je juče Filip Gordon, pomoćnik američke državne sekretarke Hilari Klinton zadužen za Evropu i Evroaziju. To je ujedno sve što je Gordon juče u Sarajevu, u obraćanju učesnicima međunarodne konferencije o Zapadnom Balkanu, izjavio direktno o Srbiji.


Veću pažnju u polusatnom izlaganju prisutnim diplomatama, stručnjacima, predstavnicima civilnog sektora i novinarima, posvetio je situaciji u samoj Bosni i Hercegovini, u vezi s kojom je Amerika duboko nezadovoljna. Gordon se nalazi na višednevnoj balkanskoj turneji, u okviru koje će posetiti i Beograd. Ovde u Sarajevu, u protekla dva dana, razgovarao je sa zvaničnicima i liderima stranaka o krizi koja je zahvatila bukvalno sve segmente države u BiH.

– Amerika je iskreni prijatelj BiH. Uložili smo ovde mnogo energije, vremena, resursa, novca i nastavićemo s tim, iako smo ophrvani i mnogim drugim prioritetima širom sveta. Ali, upravo kao prijatelj, moram vam iskreno reći da Bosna ne ide u dobrom pravcu. Vraća se nacionalistička retorika, podrivaju se temelji države, loša je ekonomska situacija, mnogi političari više rade za sebe nego za građane. Ako Bosna tako nastavi, ostaće na začelju u regionu koji dobro napreduje u evroatlantskim integracijama – upozorio je Gordon.

Diplomata iz Vašingtona naveo je tri prioriteta za BiH – formiranje vlade BiH, koja osam meseci posle izbora još nije ustrojena, zatim poštovanje odluka i nadležnosti centralnih institucija u Sarajevu na teritoriji čitave BiH i, potom, reforma vlasti, uključujući ustavne promene. Cilj je, kako je istakao, „da Bosna počne da funkcioniše kao država“.

Gordon je bio posebno kritičan prema političarima u Republici Srpskoj i upozorio ih da će, nastave li da dovode u sumnju BiH kao državu, da prete secesijom i referendumima i osporavaju odluke Visokog predstavnika, „snositi posledice“.

Istovremeno, kako je naglasio, Amerika je „posvećena principima Dejtonskog sporazuma, što podrazumeva Bosnu kao jednu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda“. Ona „ne želi centralizovanu, već funkcionalnu“ BiH i niko nema razloga da širi strahove da neko želi da poništi Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku jer to, naprosto, nije politika SAD, objasnio je Gordon.

Veoma posećena konferencija

Višednevnu konferenciju „Zapadni Balkan – napredak, stagnacija ili regresija“, ove sedmice u Sarajevu, organizovali su Centar za transatlantske odnose Džons Hopkins univerziteta i Američko-bosanska fondacija. Među učesnicima bili su i crnogorski premijer Igor Lukšić, ministri spoljnih poslova BiH i Kosova Sven Alkalaj i Enver Hodžaj, niz diplomata srednjeg ranga iz zemalja regiona, EU i Turske, zvaničnici OEBS, među kojima je Goran Svilanović, kao i inostrani i lokalni stručnjaci i predstavnici nevladinih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari