Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik mora da ode iz političkog života, a Srbija što pre treba da se distancira od njegove politike i njega lično. Učestale zajedničke sednice dveju vlada i konsulatacije sa državnim vrhom Srbije, koje Dodik vrlo često praktikuje, ne bi trebalo da budu praksa ubuduće, rekli su Danasu diplomatski izvori iz Brisela i Berlina.

Kako nam je rečeno, Dodik je u EU viđen kao smetnja normalizaciji odnosa u Bosni i Hercegovini i jačanju centralnih vlasti u toj zemlji, i zato bi nastavak koketiranja Beograda sa njim, moglo da utiče na članice EU u njihovoj oceni konstruktivnosti Srbije kada je reč o rešavanju pitanja BiH. To bi nadalje, kako kažu naši sagovonici, moglo da izazove i uslovljavanja nastavka evropskih integracija upravo time. Otklon Srbije od Dodika, prema rečima naših sagovnika, je već dugo jedan od zadataka pred Beogradom, ali nijedna vlada nije uspela da to zaista i sprovede. Kako se očekuje, dolazak namačke kancelartke Angele Merkel u Beograd, 8. jula, mogao bi da pomogne da državni vrh Srbije shvati šta se od njega očekuje.

Franc-Lotar Altman, član Upravnog odbora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu iz Minhena i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, komentariše za Danas da o Republici Srpskoj, „a naročito o gospodinu Dodiku postoji veoma negativan stav u EU zbog blokiranja politike za koju se smatra da predstavlja konstruktivne napore da se u Bosni i Hercegovini uspostavi funkcionalna država“.

– Najnovija odluka Banjaluke da odbije britansko-nemačku inicijativu izazvala je široku kritiku u EU. Štaviše, više ne postoji razumevanje zašto zvanični Beograd tako otvoreno podržava gospodina Dodika u mnogim aspektima. Prihvatanje Dodikove ponude da se podigne spomenik u Beogradu Gavrilu Principu, i da se Princip slavi kao heroj iako je, u stvari, njegovo ubistvo austrijskog prestolonaslednika predstavljalo okidač za Prvi svetski rat, izazvalo je samo odmahivanje glavom i gorke komentare u zapadnoj štampi. To je, svakako, pogrešan signal Briselu – smatra Altman.

Diplomatski izvori iz međunarodnih krugova konstatuju za Danas da nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u posetu regionu, odnosno u „trougao“ Tiran, Beograd, Sarajevo, neposredno pred obeležavanje dvadesetogodišnjice zločina u Srebrenici.

– Nemačko-britanska inicijativa je usmrena ka postizanju funkcionalnosti Bosne i Hercegovine i daljim koracima ka integraciji BiH u EU. Od Srbije se očekuje da ne ohrabruje Dodika u njegovim težnjama da zadrži status kvo. Ipak, za Beograd je najvažnije da normalizacija odnosa s Prištinom beleži pozitivan rezultat. Dokle god je tako, odnosi sa EU neće biti opterećeni drugim pitanjima – ukazuju naši sagovornici.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije nedavno je za Danas negirao da postoje pritisci Nemačke i ostalih zemlja Zapada na Beograd da oslabi veze sa Republikom Srpskom i podrži ustavne reforme u Bosni i Hercegovini. Na pitanje Danasa hoće li Srbija oslabiti veze sa RS i podržati ustavne reforme u BiH, on kaže da to niko od nas ne traži.

– I dalje ćemo imati specijalne veze sa RS, i podržaćemo sve oko čega se u BiH dogovore sva tri naroda i oba entiteta – naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari