Premijeri Kosova i Srbije Isa Mustafa i Aleksandar Vučić najverovatnije će se naredne nedelje usaglasiti oko svih otvorenih pitanja o kojima su razgovarali u sredu u Briselu i time stvoriti uslove za potpisivanje takozvanog Brisel 2 sporazuma o normalizaciji odnosa koji će se u etapama i po temama ispunjavati u narednom periodu.

– Beograd pred nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja u Srbiju stiže 8. jula, mora da izađe sa dogovorom ako očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU. Ukoliko Beograd bude insistirao i opstruisao dogovor sa Kosovom, poruke nemačke kancelarke neće biti nimalo prijatne i Srbija može biti sklonjena sa agende razgovora o nastavku evropskih integracija, saznaje Danas iz diplomatskih i izvora bliskih pregovaračkim timovima.
Kako navode naši sagovornici, veliki stepen saglasnosti između dvojice premijera je postignut već u utorak, u prilog čemu govori i relaksirano ponašanje zvaničnika iz Prištine nakon sastanka u Briselu, ali i nedorečene izjave srpskog premijera da ne može da govori o dogovorenom. „Nadam se napretku, jer se radi o važnim stvarima, ali da li smo blizu dogovora, ne mogu da se saglasim“, izjavio je juče predsednik Vlade Srbije, komentarišući razgovore sa delegacijom Prištine. Prema njegovim rečima, razgovor sa Prištinom je bio dobar, u smislu sadržaja i kompleksnosti tema. „Ali ne mogu da kažem da smo blizu dogovora“, rekao je Vučić, dodavši da je, što se tiče Zajednice srpskih opština na Kosovu, postignut ozbiljan napredak, s tim da je dogovoreno da se o tome ne govori.
Izvori Danasa kažu da se može očekivati da će se premijeri saglasiti oko najvažnije teme, formiranja ZSO, odnosno do formulacije akcionog plana za njeno uspostavljanje sa jasnim aktivnostima, rokovima i obavezama koje dve strane treba da ispune. Kako nam je rečeno, Kosovo će morati da izmeni zakonsku regulativu i podzakonske akte kako bi ZSO bila uspostavljena. Kako saznajemo, tehnički dijalog Beograda i Prištine, koji prethodi sastanku premijera zakazanom za ponedeljak, bića nastavljen verovatno za vikend.
Iz diplomatskih krugova se može čuti da niko ne veruje da bi premijer Srbije mogao da rizikuje poverenje Nemačke i kancelarke Merkel, koja prema planu u Beograd dolazi da podrži regionalnu saradnju i rezultate postignute u protekle tri godine, pogotovo u normalizaciji odnosa sa Kosovom. Iskusne diplomate s kojima je Danas razgovarao kažu da Merkel očekuje rešenu situaciju vezanu za odnose sa Kosovom, bar kada je reč o prvom briselskom sporazumu. 
Naši sagovornici ukazuju da i izjave premijera Srbije ukazuju na to da je Srbija spremna na sledeći korak i dogovor sa Kosovom. Naime, Vučić je posle razgovora u Briselu izjavio da će prva pregovaračka poglavlja o pristupanju Srbije EU biti otvorena do kraja godine bez obzira na to što u utorak u Briselu između Beograda i Prištine nije postignut konkretan dogovor o četiri ključne teme. „Otvorićemo ta poglavlja. Nije danas bilo dogovora. Nekada će ga biti. Znate, ne možete da postignete dogovor samo zato što neko kaže da će otvoriti poglavlja samo ako postignemo dogovor. Dogovor možete da postignete kada nešto ima smisla i kada ne narušavate interese svoga naroda i države“, rekao je Vučić novinarima u Briselu. On je, ipak, poručio da niti može niti hoće da potpiše nešto čime bi u jednom danu prepisao imovinu koju je ovaj narod godinama stvarao.

 

Nikolić kritikuje Brisel

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako je saopštila pres-služba predsednika, smatra da bi bilo jako dobro da, ukoliko se već normalizacija odnosa sa Prištinom postavlja kao jedan od ključnih uslova za otvaranje poglavlja, Brisel malo više pokaže svoju proklamovanu statusnu neutralnost u pregovorima između Beograda i Prištine i iskoristi svoj uticaj kako bi ubedio administraciju u Prištini da efikasnije pristupi pregovorima. „Velika je greška Prištine što na pregovore u Brisel dolaze u uverenju da su nezavisna država, jer je to uverenje invalidno, pre svega zbog toga što Srbija nikada neće priznati tu takozvanu 'nezavisnost'“, rekao je predsednik Nikolić. On je juče primio u odvojene oproštajne posete dosadašnje ambasadore Holandije Lorena Stokvisa i Savezne Republike Nemačke Hajnca Vilhelma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari