Zvaničnici Evropske unije stekli su utisak da vlada predvođena premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem želi da ne samo na rečima, već i na delu pokaže da se istinski zalaže za priključenje države Uniji, kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova u Briselu.

Prema njihovim rečima, neki u EU su bili „uplašeni“ kada je formirana vlada SNS-SPS-URS, „ali sada smo ohrabreni i mislimo da nove vlast imaju istorijsku šansu da reše problem Kosova“.

„Ukoliko Beograd i Priština pod pokroviteljstvom Brisela ne budu brzi u prevazilaženju teškoća, preti opasnost od zamrznutog konflikta koji bi mogao na neograničen rok da blokira napredak Srbije u procesu evropskih integracija“, ističu izvori Danasa. Naši sagovornici ocenjuju da rezultati koji budu postignuti u dijalogu Beograda i Prištine „mogu da posluže kao veliki primer za Grčku i Makedoniju, kada je reč o njihovom dugogodišnjem sporu, ali i za političare u Bosni i Hercegovini“.

Govoreći o datumu za početak pregovora za članstvo Srbije u EU, izvori iz Brisela ukazuju da je neophodno da Dačićeva vlada „prevaziđe pojedine prepreke, uključujući napredak u vezi sa pitanjem KiM“. „Treba se postarati da onda kada Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju taj proces bude nepovratan, odnosno da se završi priključenjem države Uniji, a ne da kao u slučaju Turske bude blokiran zbog određenih teškoća“, komentarišu naši izvori.

„Ako bude ostvaren pomak u rešavanju kosovskog pitanja, dogodiće se mnogo toga pozitivnog u kratkom roku. U tom kontekstu, čekamo i da vidimo kakva će biti platforma Beograda o Kosovu“, kažu izvori Danasa. Oni naglašavaju da je „izuzetno važno da Dačićeva vlada bude transparentna tokom pregovora s Prištinom, što podrazumeva redovno informisanje građana, parlamenta i predstavnika civilnog društva o tom procesu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari