Demokratska stranka trebalo bi uskoro da se preseli iz svog sedišta u Krunskoj u prostorije na Novom Beogradu, gde bi ujedno bile smešteni i drugi stranački organi i službe, koje se trenutno nalaze na nekoliko različitih lokacija u prestonici, saznaje Danas. Portparolka DS Aleksandra Jerkov, potvrđujući saznanja našeg lista, kaže da će plan za preseljenje stranke biti aktiviran kada se reši reši problem sa blokadom bankovnih računa.


„Zasad je sve u vezi s preseljenjem pauzirano, jer ne možemo da to realizujemo dok su na računi u blokadi. Centralni organi i službe DS trenutno se nalaze na nekoliko lokacija u Beogradu, što povećava troškove funkcionisanja stranke. Preseljenje svih na jedno mesto ujedno bi doprinelo i njihovoj boljoj koordinaciji“, objašnjava Jerkov.

Osim sedišta stranke u Krunskoj ulici, Demokratska omladina, Centar resornih odbora i Informativna služba DS nalaze se na različitim lokacijama u gradu. Kada je reč o zgradi u Krunskoj ulici, u kojoj se nalazi sedište DS, naslednici Dobrivoja Božića su skoro pre godinu dana podneli zahtev za restituciju.

Potomci Božića, koji je bio inženjer i pronalazač železničkih kočnica, podneli su zahtev za povraćaj vile u Krunskoj 69 u Beogradu, koja se vodi kao državna svojina Republike Srbije. Ova vila oduzeta je na osnovu Odluke o konfiskaciji imovine Drugog sreskog suda za Beograd 29. maja 1948. godine.

Kako je Danasu rečeno u Agenciji za restituciju, zahtev za restituciju ove zgrade još nije rešen, jer se „čeka odluka suda o rehabilitaciji bivšeg vlasnika“.

Uplata ovih dana

Iako je Aleksandra Jerkov u petak, 29. marta, na konferenciji za medije najavila da bi bankovni računi DS trebalo da bude odblokirani tokom vikenda, to se nije desilo. Kako je Jerkov juče rekla našem listu, novac je sakupljen i ovih dana bi trebalo da bude dostavljen Razvojnoj banci Vojvodine. Kao što je i ranije najavila, trećina novca će biti isplaćena od donacija funkcionera DS, dok će preostale dve trećine biti pokrivene kreditima koje će pojedini članovi stranke garantovati ličnim nekretninama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari