Srbija i njene snage bezbednosti raspolagale su adekvatnim informacijama o kretanju pripadnika Albanske nacionalne armije i njihovom razmeštanju u okolini Kumanova još 6. aprila ove godine, kaže Duško Tomić, rukovodilac katedre za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment, za Danas. Dodaje da je u cilju odličnih dobrosusednih odnosa Beograda i Skoplja bezbednosnim i diplomatskim kanalima ukazano institucijama Makedonije da je moguće delovanje pripadnika ove formacije u zoni grada Kumanovo i da postoji opravdana sumnja da se dometi aktivnosti prošire i prema Srbiji.

 Prema njegovim rečima, Srbija je u cilju izbegavanja svakog oblika iznenađenja osnažila prisustvo i podigla nivo borbene gotovosti i vojske i policije. „Može se videti da je rejon koji je neposredno u zoni aktivnih dejstava adekvatno obezbeđen i da su raspoređene jedinice dovoljne za pravovremenu akciju ukoliko bi se terorističke aktivnosti proširile“, kaže Tomić odgovarajući na pitanje ima li razloga za strah da se događaji iz Makedonije preliju u Srbiju.

Upitan kako vidi curenje bezbednosnih informacija u medije, on odgovara da u uslovima kada želite da povećate budnost svog stanovništva najbolji način da dokumentovanim i pravim informacijama predstavite moguće pravce delovanja onih koji su usmerili svoje aktivnosti prema severu Kosova. „Objavljivanje informacije u takozvanom javnom portalu informisanja je vid bezbednosne prevencije i ranog upozorenja svih relevantnih faktora na moguće delovanje Albanskih terorističkih formacija kako na teritoriji KiM, tako i na teritoriji severa Kosova a i šire. Svaki antiteroristički inženjering počiva na celishodnim i upotrebljivim informacijama koja će biti sastavni deo bezbednosnog aparata u pružanju adekvatnog odgovora“, smatra Tomić.

Napad u Kumanovu počinila je jedna od najopasnijih kriminalnih grupa s političkim ambicijama u regiji, ističe se u „non-paperu“ koji je juče objavila makedonska ambasada u Zagrebu i dodaje da je ta pretnja uklonjena, a zemlja jedinstvena. U poslednjih nekoliko godina članovi te grupe bili su upleteni u nekoliko napada, a protiv više njih izdati su međunarodni nalozi za hapšenje zbog ubistava i pljački, navodi se u dokumentu. Lideri grupe su kosovski državljani, članovi nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova i osnivači paravojnih struktura koji, kako se naglašava, nisu uspeli da dobiju političku podršku, prenosi agencija Hina. Oni su napali i pograničnu stanicu makedonske policije na granici s Kosovom u Gošincima u aprilu. Grupa je ušla u Makedoniju i smestila se u Kumanovu s ciljem napada na državne institucije i strateške ciljeve u Makedoniji s namerom stvaranja straha i nesigurnosti. Napadi je trebalo da počnu sredinom maja, navodi ambasada. Pojedini mediji javljaju i da je plan grupe bio dizanje mostova eksplozivom u vazduh, kao i da su za bazu delovanja uzete četiri iznajmljene kuće u Kumanovu, plaćene po hiljadu evra.

 

U toku regionalna logistička vežba

Srbiji ne preti opasnost, jer je više nego dovoljno jaka da odgovori na pretnje terorista koji su izazvali velike probleme u delu regiona, izjavio je juče premijer Aleksandar Vučić tokom posete kasarni u Banjici upriličenoj zbog međunarodne logističke vojne vežbe 2015 LOGEX. Reč je o „delu partnerske saradnje sa NATO“, a učestvuju Albanija, BiH, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora, Finska, Moldavija, Švedska i Srbija.

 

Nikolić: Upozorili smo EU na „Veliku Albaniju“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je povodom događaja u Kumanovu sa načelnikom Generalštaba generalom Ljubišom Dikovićem. Prema saopštenju iz Nikolićevog kabineta, predsednik je rekao da Srbija već duže vreme upozorava svoje partnere iz EU da je samo pitanje vremena kada će velikoalbanske terorističke grupe, ohrabrene promovisanjem nezavisnosti takozvanog „Kosova“, pokušati da sprovedu u delo svoje planove o stvaranju „Velike Albanije“ i da su poslednji događaji samo potvrda svega toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari