Vrh Demokratske stranke nalazi se pred odlukom da li da prepusti Ivici Dačiću mesto predsednika nove Vlade Srbije ili da ostane dosledna svojim principima i uverenjima i ode u opoziciju. Srpska napredna stranka ponudila je lideru socijalista premijersko mesto ako bi s njom ušao u postizbornu koaliciju, što je izazov koji Dačić ne želi da odbije. Demokratama preostaje da na ponudu naprednjaka odgovore identičnim „ulogom“ ili da se pomire s tim da narednih godina neće uživati privilegije vlasti, niti biti opterećeni obavezama koje ona sa sobom nosi.


„DS ima rok da do petka ponudi Ivici Dačiću premijersko mesto. Ukoliko to ne uradi, SPS će praviti vladu s naprednjacima i URS, a na čijem će čelu biti Dačić“, kažu za Danas dobro obavešteni diplomatski izvori, koji su tokom jučerašnjeg dana bili u stalnom kontaktu s vrhom DS, SNS i SPS. Na jednom od tih sastanaka Dačić je rekao da je „izazov premijerskog mesta preveliki da bi ga odbio“, ali i da ne želi da zaobiđe demokrate, pa im je dao šansu da odgovore na naprednjačku ponudu.

Umesto da Dačiću usliši želju i ponudi mu premijersko mesto Demokratska stranka sinoć je pozvala Socijalističku partiju da javnosti pruži odgovor šta je prepreka za formiranje Vlade Srbije i da li je još na snazi dogovorena podrška od 8. maja kada su socijalisti dali podršku zajedničkoj vladi predvođenoj Borisom Tadićem . „Sa koalicijom oko SPS-a smo odmah nakon izbora napravili dogovor o programu i obezbedili potrebnu većinu bez postavljanja ikakvih kadrovskih uslova i zahteva. DS je isključivo insitirala na odgovornoj finansijskoj politici i odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“,kaže se u saopštenju DS i podseća da je ta stranka učinila sve da se brzo formira parlamentarna većina i da građani Srbije dobiju efikasnu Vladu.

Slavica Đukić Dejanović , potpredsednica SPS juče nije mogla jasno da nam odgovori da li je još na snazi dogovor sa Demokratskom strankom od 8. maja , jer je za takav odgovor potreban stav Glavnog odbora stranke.“Ne mislite valjda da ćemo noćas držati sednicu Glavnog odbora kako bi nas Ivica Dačić, lider naše stranke obavestio šta se dogodilo u pregovorima sa DS o formiranju vlade Srbije . Kad smo čekali 50 dana možemo da sačekamo još jedan dan kako bismo se informisali na današnjoj sednici GO SPS o dosadašnjim pregovorima „, kaže za Danas Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS.

Ona naglašava i da bi Demokratska stranka trebalo javnosti ,ali i socijalistima da kaže da li je sada u izmenjenim okolnostima moguća većina, ali i vlada koju bi predvodio Boris Tadić. „Vidimo da je Liberalno demokratska partija odustala od ulaska u vladu,ali i da je Mlađan Dinkić iz URS-a isključio Maju Gojković. Prema tome i nije mnogo jasno da bi takva koalicija okupljena oko demokrata imala parlamentarnu većinu“, navodi potpredsednica SPS i dodaje da su socijalisti, ali i ona lično, želeli koaliciju sa Demokratskom strankom, jer da nije tako ne bi 50 dana utrošili na pregovore. Takođe kaže i da SPS ne snosi odgovornost što dogovor nije postignut i odbacuje spekulacije da je SPS ispostavljao nove i nove uslove demokratama .Ona podseća i da je SPS samo insistirao na jakoj parlamentarnoj većini koja ne bi visila o koncu budući da je mandat u parlamentu sada slobodan.

Potpredsednica SPS istakla je sinoć i da Srpska napredna stranka socijalistima nudi razgovore o formiranju vlade, da je čula ,iako nema zvanične informacje,da naprednjaci nude Dačiću premijersko mesto ,ali da razgovora o toj temi između ove dve stranke nije bilo .Nešto informisaniji je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma koji potvrđuje da su naprednjaci ponudili lideru koalicije SPS-PUPS-JS Ivici Dačiću mesto predsednika vlade, uz ocenu da će nova vlast biti formirana za 15 dana.

„Koalicija SPS-PUPS-JS dobila je ponudu od SNS da mandatar za premijera bude Dačić. Preksinoć smo imali sastanak, ali se nismo izjasnili, jer smo razgovarali sa DS. Ali, nisu važne funkcije. Dačić, Krkobabić i ja donećemo odluku šta ćemo prihvatiti. Naša koalicija je jedinstvena“, kaže Marković za Danas.

Osim od demokrata sinoć je na adresu SPS stigao i poziv iz Srpske napredne stranke da se izjasne da li su razgovori sa demokratama propali.

„Očekujemo da dobijemo odgovor SPS da li su razgovori koje je imala sa Demokratskom strankom propali i ako je odgovor na to pitanje pozitivan, onda očekujemo da već danas ili što pre započnu razgovore sa SNS, jer smatramo da je 52-53 dana previše za Srbiju da bude bez vlade“, naveo je sinoć Nebojša Stefanović, funkcioner naprednjaka, dodajući da SNS nije imala formalne razgovore sa socijalistima o formiranju vlade, iako je neformalnih razgovora bilo.

Ilić: Vlada naprednjaka i socijalista na Vidovdan

Velimir Ilić, lider Nove Srbije rekao je sinoć za naš list da je vlada naprednjaka i koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, iako zvanični pregovori nisu još započeli, uglavnom dogovorena i da bi Aleksandar Vučić, ako sve bude teklo po planu detalje te odluke mogao da saopšti javnosti na Vidovdan, odnosno najkasnije u ponedeljak. Ilić podseća da su naprednjaci Dačiću ponudili premijersku funkciju, kao i većinu resora koje je ova stranka do sada imala u vlad i- prosvetu , infrastrukturu , ali i resor zdravstva koji bi vodila Slavica Đukić Dejanović. Naprednjaci su i Mlađanu Dinkiću, čiji bi URS , takođe činio vladajuću većinu , ponudili resore za koje je zainteresovan. Na pitanje može li naprednjačka koalicija da ima poverenja u čoveka koji je vodio i finansije i ekonomiju i čijim radom do sada nisu bili zadovoljni, Ilić kaže da će se ubuduće u vladi raditi kolektivno i da ministarstva neće biti feudi kao do sada. Iako je većina u globalu dogovorena još nije jasno da li će socijalisti zadržati i resor policije ili će on pripasti naprednjacima. Prema ranijim saznanjima taj resor mogao bi da vodi Aleksandar Vučić, vd predsednika SNS, ali sinoć nismo upspeli da dobijemo takvu potvrdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari