Beogradski oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević izjavio je za naš list da do juče u Kancelariju za vezu, na čijem je on čelu, nije stigao zahtev kosovskog šefa diplomatije Hašima Tačija za posetu Beogradu. Pavićević kaže da su od 1. decembra 2014. za posete srpskih zvaničnika Kosovu i kosovskih ostatku Srbije zaduženi oficiri za vezu umesto Kancelarije za KiM Vlade Srbije i Euleksa, koji su do pre pet meseci obavljali ovaj posao.

Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika EU, izjavila je juče da Brisel očekuje da se u slučaju Tačijeve posete Beogradu „poštuje procedura predviđena Briselskim sporazumom koja se rešava preko oficira za vezu, kako je dogovoreno tokom dijaloga o normalizaciji odnosa“. Naš list juče iz Kancelarije visokog predstavnika EU nije dobio odgovor na pitanje kakva je procedura za zvaničnike koji se nalaze na poternici zbog terorizma i genocida, kao što je to slučaj sa Tačijem.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, uobičajena procedura predviđa da se zvaničnici obe strane obraćaju oficirima za vezu koji sve zahteve prosleđuju dalje nadležnim vlastima u Beogradu odnosno Prištini, gde se odluka donosi na osnovu bezbednosnih i drugih procena i saopštava oficiru za vezu kao zvaničan stav. Za poštovanje procedure juče se založio i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, koji je ocenio i da je „od Tačijevog dolaska u Beograd bitnije da obe strane ulože sve napore da se primeni Briselski sporazum“.

Iako se premijer Aleksandar Vučić još nije javno oglasio povodom Tačijeve želje da u Beogradu učestvuje na međunarodnoj konferenciji, koju uz pomoć Ambasade Velike Britanije organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, ministri Nebojša Stefanović i Zorana Mihailović tvrde da će u slučaju Tačijevog dolaska kosovskog šefa diplomatije Srbija primeniti zakon. U DSS su ozbiljno shvatili izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića da će „uhapsiti Tačija, ako dođe“, pa su otkazali za juče planiranu konferenciju za novinare na kojoj su nameravali da upozore vlast na posledice eventualne Tačijeve posete.

– Smatramo da posle Stefanovićeve izjave nema razloga za uzbunu i da Tači neće doći. Konferencija za novinare trebalo je da bude preventivna, ali vidimo da su tu posetu blokirali. Ukoliko se, ipak, pod političkim pritiskom sudska odluka promeni, DSS će reagovati – kaže za Danas predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

Protiv Tačijevog dolaska juče se izjasnila i vladajuća SPS. Prištinski mediji uz vesti da bi srpske vlasti mogle i da hapse šefa kosovske diplomatije i bivšeg komandanta OVK uglavnom podsećaju na gostoprimstvo Prištine, u kojoj su krajem marta na neformalnom sastanku ministara iz regiona Tači i Dačić, bivši glavni pregovarači u Briselu, zajedno pili kafu, a pojedini analitičari traže da „Beograd odgovori istom merom“.

Organizatori bez komentara

U Omladinskom odboru za obrazovanje Danasu je rečeno da oni, kao organizatori, nemaju zvaničnu informaciju da Tači neće doći na skup „EU integracije Zapadnog Balkana: Zajedno možemo bolje“. Organizatori nisu želeli da kažu kako su planirali da reše problem sa poternicom za Tačijem kada su ga pozivali na skup, tvrdeći da mogu da komentarišu samo ono što se tiče same konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari