Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ponudila je aktuelnom ambasadoru Velike Britanije u Beogradu Majklu Devenportu da bude novi šef Delegacije EU u Srbiji i on je taj poziv prihvatio, saznaje Danas u Briselu.


Devenport bi od septembra trebalo da obavlja funkciju ambasadora EU u Srbiji, na kojoj je od 2009. bio Vensan Dežer, kojem ističe četvorogodišnji mandat.

„Ledi Ešton je pre dve sedmice telefonom pozvala ambasadora Devenporta i ponudila mu posao šefa Delegacije i ambasadora EU u Srbiji. To je praktično bio završetak procesa, koji traje već neko vreme. Devenport se sa zadovoljstvom odazvao njenoj ponudi. Sada preostaje da se u Službi za spoljne poslove EU obave neophodne procedure, nakon kojih će Devenport biti i zvanično imenovan za novog šefa Delegacije i sa akreditivnim pismima biti primljen kod predsednika Tomislava Nikolića. Stvar je, može se slobodno reći, sređena“, rekli su Danasu dobro obavešteni briselski izvori.

Nezvaničnu potvrdu ove informacije dobili smo juče i od nadležnih u Vladi Srbije.

Majkl Devenport je britanski ambasador u Beogradu od januara 2011. godine. Neposredno pre imenovanja bio je direktor Direktorata za Rusiju, centralnu Aziju i južni Kavkaz pri Ministarstvu inostranih poslova u Londonu. Jedan je od retkih diplomata tog ranga iz najmoćnijih zapadnih zemalja koji govori srpski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari