Dvodnevna kriza na severu Kosova i Metohije, izazvana pokušajima specijalnih jedinica Kosovske policijske službe „Rosa“ da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, sinoć je prerasla u nasilje. Više desetina mladića sa fantomkama na licu i naočarama za sunce, zapalila je oko 19 sati prelaz Jarinje, a na obližnju bazu Kfora bačen je Molotovljev koktel.


Predsednik Srbije Boris Tadić, šef beogradskog tima za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović i ministar za KiM Goran Bogdanović osudili su sinoć nasilje na Jarinju. Tadić je pozvao na momentalan prekid nasilja i pozvao Srbe na KiM na prisebnost, uzdržanost i mir. Na putu između Jarinja i Leposavića sinoć su napadnuti reporteri Tanjuga, kojima je lekarska pomoć ukazana u Lešku. Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je juče da je pucano na hrvatski helikopter iz sastava Kfora.

Na zahtev Srbije da se zbog najnovijih događaja na KiM održi vanredna sednica SB UN, Nemačka koja tokom jula predsedava ovim telom Svetske organizacije za danas popodne zakazala je konsultacije iza „zatvorenih vrata“. Deo srpske opozicije – DSS i SRS traže hitno sazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije o KiM.

Iako nema zvaničnog izveštaja Euleksa o napadu na prelaz Jarinje, pojedini beogradski mediji navode da je reč o Srbima. Direktor srpske policije Milorad Veljović izjavio je da ekstremisti iz Srbije nisu prešli na KiM, dok kosovski premijer Hašim Tači za sinoćne nerede direktno krivi „paralelne srpske strukture i zvanični Beograd“. Tači je na jučerašnjoj sednici Vlade Kosova rekao da je Euleks bio obavešten o akciji specijalaca na severu, ali je oklevao i odbio da je podrži“.

– Paljenje Jarinja je ekstreman čin, koji je ugrozio pregovore koji su se privodili kraju. Osuđujem svako nasilje. Sada treba da pokušamo da dođemo do što pozitivnijeg rešenja. Pred nama je teška noć – izjavio je za Danas Borislav Stefanović, pre noćašnjeg susreta s komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhadom Bilerom.

Stefanović rekao da niko nema informaciju da li su specijalci KPS juče povukli u Prištinu ili su, kao prekjuče, ostali u južnom, albanskom delu Kosovske Mitrovice. On napominje da da treba učiniti sve da se „onemogući njihov napad na sever KiM“.

U vreme zatvaranja drugog izdanja našeg lista, na prelazu Jarinje nalazili su se srpski zvaničnici, veća grupa Srba, srpski pripadnici KPS i Kfor. Na prelazu Brnjak sinoć je bilo je mirno, a na severu KiM Srbi su ostali na barikadama. Oni su sinoć kroz blokadu kod Leposavića propustili 50 vozila nemačkog Kfora na Jarinje, tvrde izvori Danasa. Put je, kako je rečeno Danasu, blokiran sa 57 vozila, uključujući tešku mehanizaciju i kamione.

Prema izveštajima izveštača RTS, neposredno pred dolazak napadača pripadnici KPS u žurbi su napustili prelaz Jarinje koji su nadletali helikopteri, za koje izveštači misle da su Euleksovi. Mladići sa kapuljačama na glavama bacali su Molotovljeve koktele na kućice na punktu, posle čega su se čuli i pucnji i eksplozija. Molotovljev koktel bačen je i na bazu Kfora. Posle eksplozije u bazi, čula se rafalna paljba iz vatrenog oružja i pokuljao je dim. Petnaest minuta posle napada na Jarinje oglasio se predsednik Srbije upozorenjem da „huligani koji izazivaju nasilje nisu oni koji brane ni građane, niti državu Srbiju“.

Američki Kfor blokirao je oklopnim vozilima put od Jarinja prema Kosovskoj Mitrovici, u blizini Leška. Na Jarinje su ubrzo došli Borislav Stefanović i Goran Bogdanović, koji su najavili sastanak sa generalom Bilerom i predsednicima srpskih opština na severu KiM.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, rekao je za Betu da je incident bio „očekivan, jer Srbi nisu narod koji će dozvoliti da ih neko ponižava i omalovažava“.

Tokom jučerašnjeg dana na severu KiM bilo je napeto. Iako su se kosovski specijalci prekjuče, posle sukoba sa Srbima sa severa KiM i uz diplomatsku intervenciju NATO, Kfora i EU, povukli s ovih položaja, juče su helikopterima Kfora ponovo vraćeni na Jarinje i Brnjak. S terena su tokom popodneva stizale oprečne informacije.

Izvori Danasa tvrde da su prelaz Jarinje juče držali pripadnici Rose i Poljaci iz specijalne policije Euleksa, dok su na Brnjaku uz 11 specijalaca KPS – bila i četiri carinika. Agencija AP je, pozivajući se na izjavu portparola KPS Brahima Sadrijua, javila da su se „specijalne jedinice vratile u svoje baze“.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da je s Kforom dogovoreno da se pripadnici specijalnih jedinica KPS povuku s prelaza Jarinje i Brnjak, pošto su specijalci završili zadatak zbog kog su bili poslati na sever Kosova – „da vrate zakonitost na ovim prelazima“. Prema Redžepijevim rečima, na prelazima Brnjak i Jarinje raspoređeni su kosovski policajci i carinici, Srbi i Albanci, koji imaju podršku Kfora, a oni će do „do poboljšanja situacije“, na prelaze odlaziti Kforovim helikopterima i raditi 12 sati dnevno.

Na vest da Kfor helikopterima prebacuje kosovske specijalce na administrativne prelaze prema centralnoj Srbiji, Srbi su na magistralnom putu Mitrovica-Raška kod Leposavića nasuli nekoliko desetina kubika peska i šuta i blokirali put Kosovska Mitrovica – Ribariće. U Zvečanu su Srbi, kako tvrde izvori Danasa, tek uz posredovanje Borislava Stefanovića, ministra Bogdanovića i episkopa raško-prizrenskog Teodosija propustili američki Kfor. Zbog pogoršane bezbednosne situacije na severu KiM Veće opštine Kosovska Mitrovica juče je uvelo vanredno stanje. Veće Kosovske Mitrovice traži od Vlade i predsednika Srbije, kao i od resornih ministarstava da shodno ustavnim ovlašćenjima preduzmu sve raspoložive mere radi zaštite teritorijalnog integriteta.

Vodeće zapadne države koje prijaju samoproglašenu nezavisnost KiM, uz razumevanje za sprovođenje vlasti Prištine na celoj kosovskoj teritoriji, apeluju na mirno rešavanje krize, dok zvanična Moskva optužuje „albanske vlasti na Kosovu da provokacijama destabilizuju i onako rovitu situaciju u Pokrajini i podrivaju pregovarački proces između Beograda i Prištine.“

Ešton traži dijalog

Brisel – Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sinoć je osudila nasilje na severu Kosova i saopštila da je „odgovornost i Beograda i Prisstine da odmah otklone napetost i ponovo uspostave mir i bezbednost za sve“. Ešton je rekla da je razgovarala s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Kosova Hašimom Tačijem. Ona je pozvala obe strane da se „vrate dijalogu i otvorena pitanja reše bez odlaganja“. Beta

Dačić: Povećan stepen pripravnosti MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je povećan stepen pripravnosti svih jedinica MUP u blizini administrativne linije sa KiM. Dačić je rekao da „ima informacija da je došlo do prebacivanja pripadnika KPS na prelaze Brnjak i Jarinje helikopterima Kfora“, javlja Beta.

Orden za Zumberija

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je juče saučešće porodici ubijenog pripadnika KPS Envera Zumberija, koji je podlegao ranama zadobijenim tokom sukoba kod prelaza Brnjak. Jahjaga je Zumberija posthumno odlikovala ordenom Heroja Kosova“. Iz Euleksa saopšteno je Misija EU na Kosovu otvorila tri istrage: o Zumberijevom ubistvu u selu Zupče, pokušaj ubistva oficira KPS nedaleko od Zubinog Potoka i izazivanja opasnosti opasnosti eksplozijama kod Kosovske Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari