Drugi pregovarački dan osme runde dijaloga Beograda i Prištine završio se snoć nešto pre ponoći bez zvanične potvrde da će razgovori ući i u treći dan. Kako je Danasu nezvanično rečeno ni juče nije bilo konkretnog dogovora, iako prištinski mediji javljaju da EU vrši veliki pritisak da se postigne sporazum o administrativnim prelazima i regionalnoj saradnji.


Pregovori započeti 30. novembra posle 12 sati razgovora prvog dana, prema rečima pregovarača, doveli su do napretka u vezi sa adminstrativnim prelazima. Rezultate jučerašnjeg sastanka, koji je trajao duže od 11 sati, iščekivali i zvaničnici u Briselu i Srbi na severu KiM, a Ketrin Ešton, visoki predstravnik EU za bezbednost i spoljnu politiku, konstatovala je „napredak ne samo u dijalogu, nego i u primeni dogovorenog“, bez preciziranja o čemu se konkretno radi.

Prištinska strana juče je najavila proširenje liste teme, dodajući prelazima i učešću Kosova na regionalim skupovima i ranije pokrenuta, ali nedogovorena pitanja – telekomunikacije i električnu energiju. U diplomatskim krugovima spekuliše se da to nije jedini razlog što se ovi pregovori vode danonoćno uoči novog sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU 5. decembra. Predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za Glas Srpske ocenjuje da je pitanje evropskih integracija Srbije na prelomnoj tački.

Briselski izvori nezvanično tvrde da je postizanje novih dogovora važno za obe pregovaračke stane – Beogradu zbog statusa kandidata, a za Prištunu zbog vizne liberalizacije. Prištinski mediji juče su, i pre završetka osme runde dijaloga najavili da će „Kosovo iduće nedelje dobiti „zeleno svetlo“ za početak procesa liberalizacije viza“ i najavili susrete kosovskog premijera Hašima Tačija sa najvišim zvaničnicima EU 7. i 8. decembra u Briselu.

Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Vlade Srbije, izjavio je pred jučerašnji povratak za pregovarački sto da postoje šanse za postizanje dogovora o prometu na administrativnim prelazima, ali da to prevashodno zavisi od spremnosti druge strane koja je do sada izlazila sa maksimalističkim zahtevima. Stefanović je rekao da Beograd ostaje u potpunosti privržen dijalogu, ali da rešenje mora značiti da će administrativna linija biti administrativna „bez takozavnih državnih obeležja“ koje traži Priština. On je naglasio da je ceo državni vrh Srbije sve vreme bio uključen u proces pregovora i da je postojala jasna volja da se postigne dogovor, dodajući da je nejasno zašto Priština ne želi da to okonča.

Edita Tahiri, šef prištinskog pregovaračkog tima, pozvala je juče Beograd da „promeni način razmišljanja, koji stvara prepreku za regionalnu saradnju i prihvati činjenicu da je Kosovo nezavisna država, koja traži podjednak tretman kao i druge zemlje u regionalnim forumima“. Tahiri je rekla da su dve strane, uz posredovanje EU, imale dugu diskusiju, ali prvog dana nisu prevaziđene razlike.

Ona je ponovila da Priština, na administrativnim prelazima želi da primeni evropski model integrisanog upravljanja granicom. Tahiri traži i da Beograd primeni do sada postignute sporazume, jer „posle 10 meseci razgovora postoje samo papiri, koje druga strana ne primenjuje, dok je Priština, ispunila sve obaveze“.

U iščekivanju rezultata briselskih pregovora, juče su se povodom krize na severu KiM oglasili EU i NATO. Ketrin Ešton je izrazila dvostruku zabrinutost – zbog nasilja na severu KiM i evropskih integracija Srbije i Kosova. Ona je rekla novinarima da naporno radi zajedno sa Beogradom i Prištinom da se nađe mirno rešenje za probleme na severu Kosova.

Iz NATO je saopšteno da su Alijansa i Kfor juče u Briselu pozdravili poziv predsednika Srbije Borisa Tadića za uklanjanje barikada na severu Kosova i najavili da to „mora biti propraćeno konkretnim potezima“. Kfor je sinoć precizirao da od Beograda očekuje da „ukloni barikade u Srbiji kod administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje i tako pokaže da je poziv predsednika Srbije za prekid blokada iskren“. Srbima je ponovo upućen apel da uklone barikade, uz najavu da će u suprotinom to učiniti Kfor.

Vlada Srbije pozvala je juče Kfor da ne primenjuje nasilje prema građanima KiM i poručila da je „uklanjanje barikada na severu pokrajine važno za stabilizaciju života“. Na jučerašnjoj sednici vlade razmatrana je situaciju na KiM i ocenjeno je da treba preduzeti sve kako bi se izbegla dalja eskalacija nasilja i obezbedio opstanak Srba u južnoj pokrajini.

NUNS osudio Kfor

Nezavisno udruženje novinara Srbije juče je osudilo napad vojnika Kfor na grupu novinara koji se dogodio u utorak, kod sela Jagnjenica. „Nasilje nad novinarima ne može se ničim opravdati i zato NUNS od komande Kfor zahteva hitnu istragu i objašnjenje“, navodi se u saopštenju.

Bez uredbi o spovođenju dogovora

Iako je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio hitno donošenje uredbi o spovođenju dogovora o katastru i slobodi kretanja, kako je Danasu nezvanično rečeno, na jučerašnjoj sednici vlade nije ni bilo reči o ovim dokumentima.

Nastavak pregovora s Kforom

Razgovori predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića sa komandom Kfora o krizi u Jagnjenici nastavljaju se i danas. Ristić je juče na sastanku sa komandantom Kfora za vezu Adolfom Konradom tražio slobodu kretanja za građane koji koriste put Zubin Potok – Zvečan i poštovanje mandata međunarodne vojne misije. Konrad je rekao da nema mandat da daje izjave, nego da je tu kako bi prikupio informacije sa terena i preneo ih komandi Kfora. On je obišao barikade koje su Srbi postavili u utorak kod Jagnjenice i sa tri strane blokirali Kfor.

Tadić: Neću na barikade

Boris Tadić poručio je juče da „neće ići na barikade, jer tamo nema šta da uradi i da od toga niko ne bi imao koristi, a da bi Srbi sa severa KiM bili samo još ugroženiji“. On kaže da bi mnogi poltičari, da su njegovom mestu, „zapucali na barikade, dali podršku i Bog te veselio“, ali da umesto toga treba „pronaći održivo, funkcionalno i obostrano prihvatljivo rešenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari