Ukoliko se formira vlada naprednjaka, socijalista i URS, Demokratska stranka će ove jeseni imati vanrednu izbornu skupštinu na kojoj će se izjašnjavati o novom rukovodstvu, a lider demokrata Boris Tadić mogao bi prvi put posle 2004. da ima protivkandidata, i to svog aktuelnog stranačkog zamenika Dragana Đilasa.



Ovo je Danasu reklo više funkcionera DS „srednjeg ranga“, dok su oni u najužem vrhu nešto ćutljiviji. Ipak, i jedni i drugi su saglasni da će među demokratama doći do kadrovskih i organizacionih promena, kao i da je stranci neophodna „konsolidacija“.

„Trenutno se čeka šta će se dogoditi s formiranjem vlade. Kada se stvari do kraja razjasne, biće zakazana sednica Glavnog odbora. S obzirom na to da je GO prethodni put zasedao krajem maja, po Statutu, sledeća redovna sednica treba da bude krajem avgusta ili početkom septembra“, objašnjavaju sagovornici Danasa.

Kako navode, ukoliko se nekim slučajem desi još jedan preokret u formiranju vlade, te Ivica Dačić vrati mandat i napravi se velika koalicija sa SNS, biće zakazana vanredna sednica GO DS na kojoj bi morale da se promene prethodne odluke tog stranačkog organa o zabrani paktiranja s naprednjacima.

Međutim, ako se formira vlada SNS-SPS-URS, demokrate očekuju da Glavni odbor zakaže vanrednu izbornu skupštinu, na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo i, prema najavama Borisa Tadića, bili promenjeni svi oni koji nisu ostvarili očekivan izborni rezultat.

„Onda bismo izbornu skupštinu verovatno imali na jesen. O tome da bude 5. oktobra, kako spekulišu neki mediji, u stranci se uopšte nije razgovaralo“, kažu demokrate.

Za ostanak Tadića na čelu DS biće važno i da li će članovi Glavnog odbora na prvoj sledećoj sednici usvojiti njegov izveštaj o radu stranke između dva zasedanja GO. Ukoliko GO ne usvoji taj izveštaj, automatski se zakazuje vanredna skupština. Danasovi sagovornici iz „srednjeg ešalona“ DS uopšte ne odbacuju takvu mogućnost, jer je stranka „od kraja maja do danas najverovatnije ostala i bez vlade“.

Prema Statutu DS, jedna od nadležnosti GO je da može da pokrene postupak za izglasavanje nepoverenja predsedniku, zameniku predsednika i potpredsednicima stranke na skupštini.

Sagovornici našeg lista su jedinstveni u oceni da bi uoči izborne skupštine DS moglo da dođe do „otvorenog rivalstva“ Tadića i Đilasa, koje bi se razrešilo u direktnom nadmetanju za poziciju lidera stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari