Srbija je postigla dobar napredak protekle godine u vezi sa pitanjima evropske integracije i reformskim procesima. Stoga očekujem da izveštaj Evropske komisije koji će biti predstavljen u oktobru bude pozitivan.

On treba da odražava posvećenost Vlade reformama, naročito ekonomskim, vladavini prava, kao i reformama javne uprave, navodi za Danas Eduard Kukan, šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, koji se nedavno susreo sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Kukan ističe da se prema njegovom mišljenju Srbija istinski pomerila napred u procesu integracije. „Otvaranje pristupnih pregovora bio je uspeh. Ipak, Srbija treba da nastavi da se fokusira na pristupni proces i reformsku agendu“, ukazuje naš sagovornik.

Komentarišući značaj održavanja Parade ponosa za evropski put Beograda, Eduard Kukan kaže da takav događaj vidi kao „važan znak otvorenog i tolerantnog društva“. „Nadam se da se Srbija kreće u tom pravcu“, zaključuje Kukan.

Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, komentariše za Danas da će predstojeći izveštaj EK biti „poprilično osoben“, budući da je reč o prvom takvom dokumentu od kako je Srbija započela pregovore o pridruživanju Uniji.

– Kao i uvek, politički faktori biće važan faktor u navedenom izveštaju. Parada ponosa predstavljaće krucijalno pitanje koje će pokazati napredak Srbije u ispunjavanju nekih od suštinskih političkih principa Evropske unije, kao što su uvažavanje sloboda pojedinaca i tolerancija prema drugima. Mnogi u Srbiji ne shvataju da suština Parade nije samo u tome da Srbija poštuje prava LGBT zajednice ili da „voli gejeve“, već da je mnogi u inostranstvu vide kao dokaz da je Srbija istinski na putu da postane liberalno demokratska država u kojoj se razlike prihvataju – konstatuje britanski analitičar.

Lindzi naglašava da su druga pitanja takođe važna u izveštaju EK, što, pre svega, podrazumeva dijalog s Kosovom.

Sloboda medija

Džejms Ker-Lindzi kaže da situacija u vezi sa slobodom medija u Srbiji takođe privlači dosta pažnje u inostranstvu. „Biće interesantno videti na koji način se EK odnosi prema pritužbama u vezi sa slobodom medija koje su isplivale na površinu u proteklih godinu dana“, komentariše on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari