Prevremeni izbori u Vojvodini, gotovo izvesno, neće biti raspisani ove godine, već će vlast nakon proglašenja novog statuta APV biti prekomponovana, odnosno biće formirana nova većina.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz više izvora, novu vladajuću koaliciju u pokrajinskom parlamentu trebalo bi da čine poslanici SNS, SPS-PUPS-JS-SDPS, SVM, NDS i DSS (zajedno 52 poslanika), a da bi imali potrebnu većinu od bar 61 mesta, desetak sadašnjih poslanika DS će preći u neki od ovih poslaničkih klubova, najviše među NDS i naprednjake.

Skupština Vojvodine danas bi trebalo da usvoji statut Pokrajine, čije se potvrđivanje u republičkom parlamentu očekuje u petak. Nakon toga, statut se vraća u Skupštinu APV, koja treba da proglasi izglasani dokument. Promena pokrajinske vlasti može se očekivati već tokom juna.

Miloš Vučević, član Predsedništva SNS i gradonačelnik Novog Sada, izjavio je za Danas da je cilj naprednjaka zaustavljanje propadanja i pljačke budžeta, fondova i pre svega građana u Vojvodini, kao i što hitnija promena „nelegalnog režima“ DS i Bojana Pajtića. Tehnička pitanja su nebitna, rekao je Vučević, odgovarajući na pitanje da li je izvesnije prekomponovanje ili izbori. „Ne kažem da su izbori nebitna stvar, nego je nebitno u odnosu na suštinu“, objasnio je je Miloš Vučević, ističući da će sve biti jasnije u narednim danima.

Aleksandra Jerkov, portparolka DS, izjavila je za Danas da je stav demokrata jasan i da nema potrebe za izborima. „Imamo intenzivnu komunikaciju sa koalicionim partnerima i sve eventualne nesuglasice mogu biti prevaziđene, iako se one u praktičnom funkcionisanju Vlade Vojvodine ne osećaju. Mislim i da naši koalicioni partneri ne misle da treba da dođe do izbora, a pogotovo ne mogu da zamislim njih da sarađuju sa SNS“, kazala je Jerkov.

Član Predsedništva SVM Balint Pastor ocenio je za Danas da pitanje da li će biti rekonstrukcije pokrajinske vlade ili izbora „potenciraju mediji“ i da o tome za sada niko nije razgovarao. „Niko zvanično nije pokrenuo pitanje rekonstrukcije vlade u Vojvodini niti organizovao razgovore sa političkim partijama“, precizirao je Pastor, koji je istovremeno objasnio da će se, ako vlada Bojana Pajtića više ne bude imala većinu, najpre ići na formiranje nove većine, a da će građani na izbore izaći tek ako se to ne desi. „Tako je predviđeno propisima“, zaključio je Balint Pastor.

Predsednik za sada opozicione poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS u Skupštini Vojvodine Pavle Budakov naveo je za Danas da su veoma male šanse za raspisivanje pokrajinskih izbora i da je rekonstrukcija vlasti mnogo izvesnija u ovom trenutku. „Najizglednije je da će posle potvrđivanja statuta Vojvodine uslediti rekonstrukcija i mi očekujemo da ćemo biti deo nove vladajuće većine, a samim tim i deo pokrajinske vlasti“, bio je jasan Budakov.

I Miloš Gagić, šef poslaničke grupe NDS u pokrajinskoj skupštini, kazao je za Danas da nikakvih turbulencija oko eventualne nove vlasti u Vojvodini neće biti dok Skupština Vojvodine ne potvrdi statut. „Do sada NDS nije razgovarala sa SNS o eventualnoj promeni vlasti i načinu da se to uradi. Zasad nemamo stav o tome. Od izbora, ako ih bude, ne bežimo, ali mislim da izbori u ovom momentu nisu izvesni. Posle usvajanja statuta biće sve jasnije“, rekao nam je Gagić.

LSV: Rekonstrukcija ili izbori

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je juče da u Vojvodini mora da se dogodi ili rekonstrukcija vlade ili novi izbori. On je upozorio da je „jasno“ da vlast DS apsolutno ne odgovara podršci koju ta stranka ima u Pokrajini. Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš je za Danas precizirao da pod rekonstrukcijom LSV podrazumeva da sadašnja vladajuća koalicija napravi plan rada za naredne dve godine i formira tim koji će na tome raditi. „Ako se ne dogovorimo, onda su izbori jedini mogući izlaz, iako oni nisu dobri za Vojvodinu“, kazao je Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari