Napadnuta učiteljica osnovne škole „Sveti Sava“ sa Vračara po povratku sa rekreativne nastave 1Foto: BETAPHOTO MILOŠ MIŠKOV

Učiteljica osnovne škole „Sveti Sava“ iz Beograda po povratku sa rekreativne nastave sa Kopaonika, napadnuta je pri izlasku iz autobusa, saopštio je večeras Sindikat radnika u prosveti.

Kako se navodi u saopštenju učiteljicu su napali i pretukli roditelji učenika iz drugog odeljenja pred roditeljima i učenicima koji se se vratili sa rekreativne nastave.

– Majka učenice je prvo verbalno napala učiteljicu zajedno sa ocem da bi nastavila da je čupa za kosu i oborila je na zemlju gde je otac udario po glavi. Sve vreme su upućivali razne pretnje nasiljem. Po pozivu nekog od prisutnih roditelja policija je izašla na lice mesta, obavila uviđaj, a učiteljica je prevezena u Urgentni centar gde su konstatovane povrede glave i istegnuće vrata, saopštio je Sindikat.

Kako kažu iz Sindikata, policija je učiteljicu uputila da podnese krivičnu prijavu protiv roditelja koji su je napali.

– Ovakav način ponašanja prema prosvetnim radnicima je nedopustiv i zato tražimo od nadležnih da preduzmu sve zakonske mere protiv nasilnika. I ovaj put postavljamo pitanje – šta je sa izmenama Krivičnog zakonika po kojima se napad na zaposlene u obrazovanju tretira kao napad na službeno lice a koji se navodno usaglašava sa Evropskom komisijom? Šta da radimo dok se Krivični zakonik ne usaglasi sa Evropskom komisijom, ko će da nas štiti?, pita Sindikat radnika u prosveti.

Danas tokom dana napadnuta je još jedna nastavnica.

U Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ na Novom Beogradu danas je majka učenika petog razreda fizički napala u nastavnicu zbog ocene. Pretučena žena je prevezena u bolnicu, nastava je obustavljena, a deca su puštena kućama. Zaposleni su očajni, uznemireni zbog, kako kažu, još jednog u nizu napada na kolege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari