Procedura za ulazak državnih zvaničnika Srbije na Kosovo i Metohiji ostaje gotova nepromenjena. Kao što su se Beograd, Priština i Brisel dogovorili još u vreme vlade Mirka Cvetkovića, zahtev srpskih državnih službenika preko beogradske i prištinske kancelarije EU dostavlja se Vladi Kosova, čija se odluka istim putem vraća podnosiocima zahteva.

Novina je samo da će Prištini u proceni pomagati Euleks, nezvanično saznaje Danas u diplomatskim krugovima u Briselu. To je „mehanizam“ koji su preksinoć u Briselu dogovorili premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Isti izvori navode da će srpski zvaničnici koji žele na KiM od sada morati da odrede da li u posetu idu kao državni službenici ili predstavnici političkih stranaka. Kako je Danasu objašnjeno, južno od Ibra moći će da posećuju samo manastire SPC, pod uslovom da ne daju političke izjave, mada se spekuliše da Priština u tom pogledu neće biti isključiva. Na sever KiM, gde i Brisel i kosovske vlasti žele što veću izlaznost Srba na opštinskim izborima 3. novembra, neće biti ograničenja – moći će, navodno, da dolazi kad ko hoće.

„Mehanizam“ koji je, prema rečima Dačića, preksinoć dogovoren sa Tačijem i Eštonovom, mogao bi da stvori uslove da tokom predizborne kampanje prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u svojstvu predsednika SNS, poseti KiM, spekulišu diplomate u Prištini. Prema prvobitnom planu Beograda, Vučić bi trebalo da ide u Leposavić 23. oktobra, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Gračanicu 10. oktobra.

Marko Đurić, Nikolićev savetnik, koji je zajedno sa Dačićem i šefom Kancelarije za KiM i ministrom bez porfelja Aleksandrom Vulinom bio na poslednjim pregovorima u Briselu, ne želi da komentariše saznanja Danasa, niti da precizira da li će i kada Nikolić i Vučić ići na KiM. On kaže da će „javnost o tome na vreme biti obaveštena“, a da o konkretnim detaljima mehanizma za posete ne može da govori, „jer je želja pregovarača da se izbegne utisak ko je „pobednik“, a ko „gubitnik“, kao i da bi rezultat dogovora bio poseta najviših srpskih zvaničnika Kosovu. Prema Đurićevim rečima, mehanizam će funkcionisati u skladu s briselskim dogovorom o slobodi kretanja i važećim protokolom.

Đurić negira spekulacije diplomata da je Beograd pod pritiskom međunarodne zajednice koja traži „uklanjanje“ Vulina iz kosovskog procesa. Izvori Danasa tvrde da je Dačić, navodno, ubeđivao Zapad da „Vulin na KiM radi iza njegovih leđa“. U diplomatskim krugovima govori se da Brisel, u želji da na lokalne kosovske izbore izađe što više Srba, toleriše Beogradu pravljenje sopstvene izborne liste, ali ne i „rat“ sa svim ostalim srpskim opcijama.

U 17. rundi briselskog „premijerskog“ dijaloga preksinoć su potvrđeni dogovori radnih grupa o biračkom spisku, na koji je dodato 12.000 srpskih glasača sa severa KiM, koji do sada nisu učestvovali na izborima u organizaciji Prištine, ali nije rešeno pitanje registracije prognanih Srba sa KiM, tvrde izvori Danasa. Priština je, navodno, donela dokaze o nepravilnostima u prijavama.

Takođe nije rešeno ni pitanje predstavnika Građanske inicijative „Srpska“ u CiK Kosova, na čemu Beograd insistira. Kako se procenjuje, „Srpska“ bi, prema važećim kosovskim izbornim zakonima, u najboljem slučaju mogla da dobije status posmatrača u CIK. Izvori našeg lista kažu da su Dačić, Tači i Eštonova razgovarali i o bezbednosnoj situaciji na KiM, ali da, navodno, nije otvaran „slučaj“ nedavno ubijenog pripadnika Euleksa.

Izborne obrasce štampa Ekrem Luka

Obrasce za lokane kosovske izbore štampaće firma „Dukađini“ (Metohija), čiji je vlasnik funkcioner Alijanse za budućnost Kosova i biznismen Ekrem Luka, a glasačke listiće slovenačka kompanija „Cetis“, saopštila je predsednica CIK Kosova Valdeta Daka, prenosi prištinski list Zeri. U saopštenju Regulatorne komisije za javne nabavke navodi se da je firma Ekrema Luke dala najjeftiniju ponudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari