– Pripremna konferencija na ekspertskom nivou uoči ministarskog sastanka EU – Zapadni Balkan, zakazanog za 2. jun u Sarajevu, održava se danas u Beču.

Dobro obavešteni diplomatski izvori detaljno su informisali Danas o bečkom „seminaru eksperata visokog nivoa“, kao i o sledećem, sarajevskom, zakazanom za 19-21. maj.

Cilj ovih sastanaka je da se, na stručnom nivou, ali i uz prisustvo predstavnika vlada balkanskih zemalja i zvaničnika EU i njenih država članica, pokrenu teme koje će biti u fokusu predstojećeg zasedanja šefova diplomatija Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sarajevu, koje će imati ipak neformalni karakter, u skladu s predviđenim „gimnih“ formatom.

Od izuzetne važnosti je da ministarska konferencija bude uspešna, da se svi odazovu i da protekne u konstruktivnom dijalogu, ističu Danasovi izvori, naglašavajući da je uspeh sarajevskog sastanka ključan za uspešan nastavak evropskih integracija i Srbije i celog regiona. Ova konferencija je od najveće važnosti i za Španiju, koja je kao zemlja predsedavajuća EU njen formalni organizator, i za Italiju, čiji je ministar spoljnih poslova Franko Fratini uspeo da s Beogradom i Prištinom postigne dogovor o „gimnihu“, ali i za raspoloženje u svim ostalim članicama Unije, koje će od spremnosti zemalja regiona da se odazovu pozivu i tamo budu konstruktivne, meriti njihovu privrženost procesu puta ka punopravnom članstvu u EU, ističu dobro obavešteni sagovornici Danasa.

Naš list je dobio agende oba pripremna skupa, današnjeg u Beču, i onog koji sledi u Sarajevu.

Organizator bečkog „seminara“ je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, a učešće su potvrdili, između ostalih, šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger, zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas, nemački diplomata Štefan Lene, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević i ministar prosvete i nauke i tehnologije Kosova Enver Hodžaj.

Austrijski stručnjaci za evropske integracije i zapadni Balkan pripremili su predlog preporuka sa sastanka, koji će danas verovatno u najvećoj meri biti i usvojen. Tu se navodi da bi sve zemlje regiona trebalo da dobiju status kandidata za članstvo u Uniji do kraja 2011; da bi sa onima koje su postigle najveći napredak trebalo da počnu pregovori za članstvo u toku 2012; da bi zemlje regiona morale da izraze jasnu spremnost za rešavanje svih međugraničnih problema, bilateralno ili uz posredovanje; kao i da bi, pre svega, u proleće 2011. trebalo obaviti monitoring napretka u procesu integracije „svih zemalja, uključujući Kosovo“.

Eksperti Heder Grabe, Gerald Knaus i Danijel Korski upućuju i jasne preporuke šta bi trebalo uraditi ako bi navedeni ciljevi bili postignuti.

„Evropska komisija treba da, što pre je moguće, pošalje upitnik Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu; Bosna treba da podnese zvaničnu kandidaturu za članstvo početkom 2011, zajedno sa odgovorima na pitanja iz upitnika (nakon što Kancelarija visokog predstavnika prestane s radom krajem 2010); Evropska komisija treba da u toku 2011. pripremi mišljenje o kandidaturama Srbije i BiH u isto vreme kada se bude obavljao monitoring napretka“, dakle u proleće 2011. godine.

Kako saznaje Danas uvidom u agendu pripremnog sastanka 19-21. maja u Sarajevu, stručnjaci iz zemalja regiona i iz EU razmatraće tom prilikom teme poput „kako da EU završi tzv. evropeizaciju Zapadnog Balkana“, „zbog čega evropske integracije balkanskih zemalja treba da ostanu prioritet“, „koji je kredibilni vremenski okvir za pristupanje ovih zemalja Uniji“.

Organizator tog skupa je uticajni nevladin Institut za bezbednosne studije Evropske unije, uz podršku španskog predsedništva EU i organizacije Spoljnopolitička inicijativa BiH.

Srbiju će i tu predstavljati direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, dok će s Kosova biti Veton Suroi, publicista i osnivač medijske kompanije Koha. Planirano je da među govornicima budu šef diplomatije BiH Sven Alkalaj, direktor Evropske komisije zadužen za Zapadni Balkan Pjer Mirel, evropski parlamentarci Hanes Svoboda i Zoran Taler, a očekuje se da će doći i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, zvaničnik italijanskog MIP-a Rafaele Trombeta i, svakako, neko od visokih predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Predsedavajući Saveta ministara EU, ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, izjavio je da su sve pozvane strane potvrdno odgovorile na poziv za učešće na sarajevskom sastanku i da je postignut dogovor o „gimnih formuli“.

– To je formula o kojoj je postignut dogovor sa svim stranama. To će biti velika konferencija koja će omogućiti da se svede bilans svega što je učinjeno posle samita EU – Zapadni Balkan, koji je održan pre deset godina u Zagrebu. Istovremeno razmotriće se i budućnost odnosa zemalja Zapadnog Balkana i EU… Mi želimo da na konferenciji učestvuju ne samo 27 zemalja Evropske unije već i SAD, Ruska Federacija i Turska, kako bismo zajednički doprineli stabilnosti i garantovali budućnost celom regionu. Verujem da je najbolji doprinos španskog predsedavanja EU Zapadnom Balkanu upravo ta konferencija u Sarajevu – rekao je Moratinos novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari