Povodom tvrdnji Mlađana Dinkića izgovorenih u današnjem izdanju emisije Kažiprst RTV B92, Redakcijski kolegijum dnevnog lista Danas objavljuje sledeće saopštenje

Mlađan Dinkić, predsednik stranke G17 plus i saveza Ujedinjeni regioni Srbije, pokušao je danas da iznoseći neistine negira svoju izjavu da je krajem 2007. obećao gađanima Srbije 1.000 evra za besplatne akcije javnih preduzeća delom i zbog „straha da bi Boris Tadić mogao da izgubi predsedničke izbore, raspisane za januar 2008, od Tomislava Nikolića“. Ovu tvrdnju, koju su njegovi koalicioni partneri i deo javnosti protumačili kao ozbiljan politički gaf, Dinkić je izrekao u intervjuu listu Danas, objavljenom u ponedeljak, 27. decembra.

Dinkić je u sredu, 29. decembra, gostujući u emisiji Kažiprst RTV B92, odgovarajući na pitanja novinarke Danice Vučenić, prvo kazao da je „naslov istrgnut iz konteksta intervjua“, da bi odmah potom istakao da nije izjavio „to što piše“, da Danas „nije korektno preneo to što sam ja rekao“, potom da „ja nisam rekao da sam obećao 1.000 evra da bi Tadić pobedio na izborima“, zatim da je Danas „slagao to“, potom „mogu da puste to što sam ispričao s trake, snimali su ceo intervju i videćete šta sam tačno rekao“, a na direktno pitanje novinarke da li je naš list lažirao intervju – „smatram da su zlonamerno napravili naslov, ništa drugo“, kao i da smo „napravili konstrukciju koja implicira da sam ja namerno lagao da bi Boris Tadić dobio izbore“ i potom „napravili su senzaciju, halabuku, napravili su mi moralni problem“.

Iz ovog konfuznog gostovanja Mlađana Dinkića na RTV B92 nije moguće zaključiti čime on zapravo nje zadovoljan. Da li je naš list nešto „slagao“, da li neki njegov stav nismo „korektno“ preneli, odnosno da li se u intervjuu nalazi nešto što on nije izjavio ili je jedini problem u naslovu koji glasi „Zbog Tadića sam obećavao 1.000 evra“.

U vezi s naslovom, situacija je jednostavna. Dinkić ima pravo da njime bude nezadovoljan, ali u kojoj meri taj naslov odražava suštinu njegovog odgovora na pitanje o motivaciji da građanima pre tri godine pružu iznevereno obećanje može lako da se zaključi iz intervjua, koji se nalazi na internet sajtu Danasa, u rubrici Politika. Mi smo uvereni da je naslov apsolutno odgovarajući.

Ali, to je manji problem. Naime, tvrdnjama u Kažiprstu da je Danas „lagao“ i da je bio „zlonameran“ u svojim „konstrukcijama“, Mlađan Dinić je pokušao da ugrozi kredibilitet našeg lista, uspešno i, prvo pod Miloševićevim režimom, a potom u uslovima „divljeg kapitalizma“, mukotrpno građen proteklih više od 13 godina. Lider G17 plus, jednostavno, ponovo ne govori istinu. U intervjuu nema laži, nema prevare. U želji da budemo maksimalno korektni prema sagovorniku, omogućili smo mu i autorizaciju pitanja i odgovora. U našem listu je objavljena upravo ta, autorizovana verzija u kojoj se, i to da kažemo, nisu našli neki „sočni“ detalji koje je Dinkić izgovorio tokom samog intervjua.

Lider G17 plus obrušio se na Danas tri dana nakon objavljivanja razgvora s njim. On, niti iko od njegovih saradnika, nije u međuvremenu kontaktirao uredništvo Danasa kako bi izneo primedbu, izrazio nezadovoljstvo, zatraži demanti. Naprotiv. Dinkićevi bliski saradnici bili su itekako zadovoljni i plasmanom intervjua i reakcijama na njega. Toliko o „senzacionalizmu“ i „halabuci“.

Nismo lagali, nismo lažirali, nismo bili zlonamerni, niti smo bilo šta konstruisali. Verno smo preneli sve što je Mlađan Dinkić izjavio, prošlog petka popodne, u svom kabinetu u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, u razgovoru s našim urednikom Nikolom Tomićem i u prisustvu dvojice svojih saradnika.

„Baš me briga za politiku, postoji neki moral“, rekao je Dinkić jutros u Kažiprstu. Potpuno svesni njegovih političkih problema s koalicionim partnerima i potrebe da im se opravda nemoralno prebacujući odgovornost na medije, nadamo se da Mlađan Dinkić više neće govoriti neistine. Bar kada je o Danasu reč. O svemu ostalom, neka građani prosude i presude.

U Beogradu, 29.12.2010.

Redakcijski kolegijum dnevnog lista Danas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari