U protekle dve godine diplomatske borbe za Kosovo sačuvali smo mir i stabilnost u regionu, pokrenuli istorijski proces pred Međunarodnim sudom pravde i zadržali broj priznanja samoproglašene nezavisnosti na minimumu. Najveći neuspeh je to što februara 2008. nismo uspeli da sprečimo nasilje na ulicama Beograda.

U narednom periodu učinićemo sve da ponovo pokrenemo pregovarački proces o statusu i da teme Kosova i evropskih integracija ostanu razdvojene – ističe za Danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je juče i prekjuče boravio u zvaničnoj poseti Kataru, zemlji od koje je dobio podršku u zalaganju protiv nezavisnosti Kosova.

Koji su najveći uspesi i neuspesi u dvogodišnjoj borbi Srbije protiv samoproglašene kosovske nezavisnosti?

– Srbija se pre dve godine suočila s pokušajem nametnutog otimanja 15 odsto svoje teritorije, koje su podržale neke od najmoćnijih zemalja sveta, u teškoj ekonomskoj situaciji i u periodu blokade procesa evropskih integracija. Opredelili smo se za diplomatsku borbu, strpljivu i energičnu, čime smo napravili presedan u istoriji ovih prostora. Mnogi su nas na početku otpisali, verujući da Srbija to ne može, ali smo ih razuverili. Najveći uspeh za ove dve godine jeste to što smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost u regionu, uprkos destabilizirajućem ponašanju prištinskih vlasti. Uspeli smo da međunarodna priznanja samoproglašene nezavisnosti zadržimo na veoma niskom nivou, uprkos žestokim pritiscima. Izborili smo se za proces pred Međunarodnim sudom pravde i da se za njega aktivno zainteresuje veliki broj država, čime smo od njega napravili najveći proces u istoriji međunarodnog prava. U isto vreme, ubrzano je nastavljen proces evropskih integracija i 2009. godina je bila izuzetno uspešna i u diplomatskoj borbi za Kosovo i Metohiju i u našem napredovanju ka članstvu u EU. Najveći neuspeh dogodio se na samom početku, 21. februara 2008, kada nismo uspeli da sprečimo destruktivnu reakciju na ulicama Beograda na samoproglašenje nezavisnosti u Prištini, što je dodatno opteretilo naš ionako težak položaj.

Koji najveći izazovi predstoje?

– Ključni trenutak će svakako biti onda kada Međunarodni sud pravde bude saopštio svoje mišljenje o nelegalnosti jednostrano poglašene nezavisnosti Kosova. Nakon toga, učinićemo sve da dođe do obnove dijaloga o statusu, kako bismo došli do rešenja prihvatljivog za sve strane. Što se tiče severa Kosova i Metohije, veoma je važno da u ovom osetljivom trenutku niko od aktera ne napravi bilo kakav radikalni korak. Mislim da smo našom energičnom i pravovremenom reakcijom uspešno zaustavili inicijativu oličenu u takozvanom planu Pitera Fejta. Veoma nam je važno da se EU od tog plana zvanično distancirala, kako je i saopšteno u Briselu posle nedavnog zasedanje ministarskog političkog dijaloga Unije i Srbije. Ne očekujem da će EU promeniti svoj stav prema Fejtovom planu, jer bi za tako nešto bio neophodan konsenzus svih država članica, a među njima je i pet onih koje su odbacile Ahtisarijev plan i samoproglašenu nezavisnost.

Može li u toku 2010. kosovsko pitanje, na primer upravo situacija na severu pokrajine, da uspori srpsku kandidaturu za članstvo u EU?

– Vrlo jasna zvanična politika i Beograda i Brisela je da su put Srbije ka članstvu u EU i Kosovo razdvojena pitanja. Učinićemo sve da to tako i ostane, jer unakrsno povezivanje te dve teme ne bi koristilo miru i stabilnosti u regionu. Siguran sam da je to svima potpuno jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari