– Šef mađarske diplomatije Peter Sijatro najavio je juče da će Mađarska podići četiri metra visoku ogradu duž granice sa Srbijom da bi sprečila priliv ilegalnih imigranata. On je izjavio da je imigracija jedan od najozbiljnijih problema s kojima se trenutno suočava Evropska unija, ističući da zemlje EU tragaju za rešenjem, ali da Mađarska „ne može da priušti da i dalje čeka“.

Kako je precizirao mađarski zvaničnik, „reč je o granici od 175 kilometara, koja se fizički može zatvoriti sa četiri metra visokom ogradom, a ministar unutrašnjih poslova je dobio instrukciju da to pripremi. Mađarske agencije prenele su da bi pripreme trebalo da budu okončane u narednih sedam dana. Sijarto je naglasio da se taj potez ne kosi sa međunarodnim obavezama, niti se njime krši neki međunarodni sporazum. On je ukazao da je na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, održanom prekjuče, navedeno da je Mađarska od svih država članica najviše pogođena imigracijom.

ađarski parlament je juče raspravljao o amandmanima na zakon o migracijama, što predviđa pooštravanje pravila u vezi sa dobijanjem statusa izbeglice u Mađarskoj. Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban izjavio je protekle sedmice da se u cilju rešavanja problema pojačanog priliva imigranata razmatra svaka opcija, „uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica“.

– Mislimo da nije u redu da nam šalju izbeglice, one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije. Mi razmatramo svaku opciju, uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica – rekao je Orban. On je istakao da „sada nisu u pitanju  granice Šengen zone, već je vreme da se ojačaju spoljne granice“.  Vlade Srbije i Mađarske trebalo bi početkom jula da održe sednicu posvećenu toj temi.

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, koja je u prethodnom sazivu EP bila izvestiteljka za viznu liberalizaciju, ocenjuje za Danas da u trenutku kada je u Evropi potrebna solidarnost na najvišem nivou zbog velikog broja izbeglica koji mogućnost za preživljavanje traže na našim južnim granicama, ovakve izjave deluju „prosto neukusno i neprimereno“.

– Zatvaranje granice, i to fizičkim putem, po mom mišljenju je uvredljivo u doba Šengena. Ponovo postaviti granice bi značilo vratiti se u kameno doba, kada su u pitanju ljudska prava i sloboda kretanja, jedan od osnovnih principa EU. Evropi je u ovom trenutku potrebno napredno, progresivno razmišljanje, a ne nazadovanje i ojačanje nacionalne države – poručuje naša sagovornica.

Odgovarajući na pitanje da li je ugrožen bezvizni režim Srbije zbog pojačanog priliva migranata, Fajonova ističe da, pored izrazitog priliva migranata iz Afrike, svedoci smo i veoma velikog broja takozvanih „lažnih azilanata“ sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno iz država gde je uvedena vizna liberalizacija.

–  Ovi brojevi su u stalnom porastu, što je zabrinjavajuće. Zbog toga je došlo i do usvajanja mehanizma suspenzije početkom 2014. godine, koji omogućava da se pokrene postupak za privremeno ukidanje bezviznog

režima. Srbi su i dalje prvi na listi po broju onih koji neopravdano traže azil u zemljama EU. S obzirom na izrazito visoke brojeve onih koji zahtevaju azil bez prave osnove, nedavno su se pojavila opravdana nagađanja da bi neke države, pretpostavljam one koje imaju najviše problema sa lažnim azilantima, mogle da aktiviraju mehanizam za suspenziju, što bi postepeno dovelo do ponovnog privremenog uvođenja viza. Iskreno se nadam da do toga neće doći – zaključuje Tanja Fajon.



 

Upozorenje Grka



Grčki ministar odbrane Panos Kamenos izjavio je u martu da će, dopusti li evrozona grčki bankrot, njegova zemlja izdati putne dokumente ilegalnim imigrantima koji prelaze grčku granicu, a trenutno ih je oko 10.000 smešteno u centrima za azilante. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari