– Poseta delegacije Evropskog parlamenta Srbiji koja je bila planirana za kraj marta i početak aprila odložena je nakon vesti da će ovog proleća biti održani prevremeni parlamentarni izbori, saznaje Danas u Evropskom parlamentu. Kako ističu naši izvori, „poseta će se svakako dogoditi do kraja godine, najverovatnije na jesen“. Sagovornici iz diplomatskih krugova u Briselu navode i da Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, „najverovatnije neće posećivati Srbiju pre izbora“.

Mekalister je u nedavnoj izjavi za Danas izrazio uverenje da prevremeni izbori neće usporiti proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, „odluka da se održe parlamentarni izbori predstavlja deo demokratskog procesa i spada u isključivu nadležnost Srbije“. On je, međutim, ukazao da će „biti značajno nastaviti reforme uoči i neposredno nakon održavanja izbora kako se održao zamajac“. Nasuprot tome, poslanica EP Tanja Fajon konstatovala je da „parlamentarni izbori u jednoj državi uvek na neki način uspore sve procese, pa i proces EU integracije“.

Predsednik Demokratske stranke Boris Pajtić, koji je i član Predsedništva Partije evropskih socijalista (PES), najavio je proteklog meseca da će od te političke organizacije tražiti da „podrži uslove da se u Srbiji obezbede uslovi za fer izbore i slobodu medija“. U Partiji evropskih socijalista, koja je druga po snazi grupacija u EP, za Danas nisu želeli da komentarišu da li će se odazvati takvom pozivu.

Preporuke iz Rezolucije

U nedavno usvojenoj Rezoluciji EP o Srbiji srpska vlada se poziva da „u potpunosti odgovori“ na preporuke izbornih posmatračkih misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, „naročito onih koji se odnose na staranje da kampanja finansiranja i izborni proces treba da budu transparentni“. „Vlasti se pozivaju da prikladno istraže slučajeve koji se desili tokom lokalnih izbora i kampanje, koji su bili obeleženi nasiljem i tvrdnjama o zastrašivanju i nepravilnosti“, ističe se u tom dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari