Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je juče u Dubrovniku da Nemačka ostaje pri svom obećanju da će podržati evropsku integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana, a govoreći o pojedinim zemljama, ona je posebno pohvalila dijalog Beograda i Prištine.

Merkelova je prilikom otvaranja sastanka šefova država regiona u okviru „Brdo-Brioni“ procesa, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekla da je dijalog Beograda i Prištine bio uspešan, a iz istorijske perspektive veoma važan. On je, kako je navela, omogućio dalji napredak na putu ka EU. Postizanje napretka, prema njenim rečima, omogućila su hrabra rukovodstva, njihova dalekovidost i odluka da se iskoristi šansa, postave smernice za bolju mogućnost, a to je podstakao izgled na evropsku perspektivu.

„Interesantno iskustvo jeste da je uspeh u dijalogu promenio situaciju za učesnike dijaloga nabolje. On nije doneo samo jednoj strani prednosti, već svima. Kosovske institucije sada deluju na celoj teritoriji Kosova, a ljudi na severu su, preko izbora, dobili lokalne vlasti koje zastupaju njihove interese“, precizirala je Merkelova, dodajući da će u privrednom smislu sever profitirati od toga, a Srbija time ostvariti veliki korak ka EU. Napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, prema njenim rečima, mora biti nastavljen i ne sme se stati na pola puta.

Nemačka kancelarka je kazala da region treba da razgovara o projektima i gleda napred, kao i da je dobro da je nekadašnja klima razaranja zamenila klimu zajedničke obnove, bez da se zapostavi da je preostalo još mnogo zadataka koje treba rešiti. Ona je istakla da su potrebni impulsi za privredu, i da je u tom smislu centralno pitanje infrastruktura, te da je Evropska komisija, sa zemljama članicama, spremna da pomogne, kao i da je regionalna saradnja od koristi za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari