Demokratska stranka jeste prirodni partner Ujedinjenih regiona Srbije i to je glavni razlog zbog koga URS pregovara o formiranju vlade koju bi predvodile demokrate – slažu se funkcioneri „regiona“ Boško Ničić, Maja Gojković i Saša Milenić. Ali, za razliku od Gojkovićeve, koja je potvrdila Danasu da ne bi pregovarala s naprednjacima, Ničić i MIlenić tu mogućnost ne isključuju, navodeći da su „razgovori stvar političke kulture“.


Sagovornici Danasa iz URS, međutim, tvrde da različiti stavovi ne mogu dovesti do cepanja koalicije, navodeći da su sve odluke do sada donošene jedinstveno, uz uvažavanje mišljenja svih. Takođe, podsećaju da je Mlađan Dinkić jedini ovlašćen da pregovora s drugim strankama o formiranju nove vlade.

– Pre nekoliko dana, pred dogovor s koalicijom oko SPS, na užem Predsedništvu URS dogovorili smo se da Dinkić u naše ime pregovara i ocenjuje nivo ponuda. Svi su se složili s tim i zato ne verujem da u URS može da dođe do bilo kakvog raskola, pa čak ni sitnih nesuglasica. Uostalom, URS o formiranju vlade za sada pregovara samo s Tadićem i DS, i ni sa kim drugim. Trenutno nema pregovora s naprednjacima, čak ni „namigivanja“ – kaže za Danas Boško Ničić, član Predsedništva URS i lider pokreta Živim za Krajinu.

Ničić objašnjava da čelni ljudi URS formalno nisu ni razmatrali mogućnost pravljenja vlade sa SNS, da zvaničan stav o tome ne postoji, a da on svoje lično mišljenje ne želi da iznosi. Na pitanje da li bi za njega bila poželjna koalicija sa SNS u slučaju da oni ponude „regionima“ više resora nego što oni to traže od DS, Ničić odgovara da su od priče o ministarskim mestima mnogo važnija programska načela – decentralizacija i regionalizacija.

– Ako dođe do takve ponude, najpre ćemo usaglasiti stavove sa SPS, pa onda pregovarati – kaže sagovornik Danasa i dodaje da URS nije zahtevan, ali da bi bilo „prosto smešno da neko Mlađi nudi resor kulture ili vera“. Ničić navodi i da je jasno da lider URS najbolje zna da vodi ministarstva ekonomije i finansija, a kandidat ovog saveza za ministarsku funkciju je i Verica Kalanović.

Za razliku od Maje Gojković, koja tvrdi da bi odbila bilo kakav razgovor sa SNS o formiranju vlade, Saša Milenić, funkcioner Zajedno za Šumadiju, kaže da treba razgovarati sa svima, jer to predstavlja „civilizacijski napredak u Srbiji“. On u razgovoru za Danas objašnjava da je stav čitave koalicije da se, bar u ovom trenutku, podrži vlada koju će predvoditi demokrate.

– Drugačija odluka još nije doneta, a čak i da URS ne bude u novoj vladi, to ne znači da ćemo prema njoj automatski imati negativan stav – ističe Milenić.

Na pitanje može li dobra ponuda naprednjaka da izmeni tako čvrst stav URS, sagovornik Danasa kaže da „nije normalno da neko URS obasipa nerealnim ponudama, niti je naša koalicija tako alava da traži nešto što je nesrazmerno svojoj izbornoj snazi“.

Milenić navodi da je optimista i da veruje da će vladu formirati DS, te očekuje da će naredne sedmice početi razgovori o podeli ministarskih resora. Pre toga, u ponedeljak, 25. juna, uže Predsedništvo URS održaće sastanak na kome bi Dinkić ostale članove trebalo da upozna s dosadašnjim tokom pregovora i koracima koji predstoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari