Ako je u Srbiji neko i shvatio šta je „konstruktivno dvosmisleno rešenje“ iz nacrta platforme za Kosovo i Metohiju, za sada niko ne zna da li će, kada i kakav dokument doći na usvajanje pred Skupštinu Srbije. U visokim političkim krugovima tvrdi se da je reč o procesu, koji ne znači ni da je Beograd definitivno odustao od „zamrznutog konflikta“.


Za razliku od prethodnih dana, predsednik Vlade i Predsedništvo Srbije juče su uskladili javna obraćanja. Sudeći prema rečima Ivice Dačića i savetnika predsednika Republike Marka Đurića od juče ujutru, „srpska platforma za KiM neće se u celini naći pred parlamentom“. Navodno, tako nešto nikada nije ni bilo planirano, „već će se Skupština Srbije izjašnjavati o polaznim principima tog dokumenta“. Prema Dačićevim rečima, principi Beograda su „da ne želi da prizna nezavisnost Kosova, interesuje ga status Srba u prelaznom periodu i privremenom aranžmanu kada je nerešen status KiM, što mora da bude povezano sa procesom evrointegracija“.

I u Vladi i u Predsedništvu sada tvrde da „opšti dojam“ vara, te da između Dačića i Tomislava Nikolića nema nikakvih neslaganja. Milivoje Mihajlović, direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima, izjavio je za Danas da ne zna ništa o navodnoj vladinoj platformi koja bi uskoro, prema pisanju beogradskih medija, trebalo da ne nađe pred parlamentom.

– Nacrt platforme predsednika Srbije je „non paper“ dokument za javnu raspravu i u okviru toga je prva tačka teksta o tehničkom dijalogu preformulisana. Između Nikolića i Dačića nema problema, a sve drugačije priče više služe za suspendovanje predstavljene ideje. Ova platforma je legitiman potez šefa države i u njoj ima dobrih ideja. To nije platforma za pregovore, jer niko normalan takav dokument ne objavljuje unapred. Ovo je inicijativa koja pokazuje šta Srbija može da uradi u vezi s KiM. To što se svetski centri poput Vašingtona, Brisela i Moskve još nisu zvanično oglasili znači da čitaju taj dokument. Ne zna se šta od svega toga može da se ostvari – objašnjava Mihajlović.

Dačićevu ocenu da Nikolićev nacrt platforme „nije Sveto pismo“ preksinoć je prvi potvrdio predsednikov savetnik Đurić, koji je saopštio da su preformulisane sporne odredbe o prekidu tehničkog dijaloga i princip „ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno“. Ali, kako se nezvanično čulo pred današnju sednici predstavnika svih srpskih opština na KiM u Kosovskoj Mitrovici, kosovskim Srbima se više dopadala baš Nikolićeva verzija prepravljenih delova. Oni će se izjašnjavati o tekstu platforme koju su dobili pre pomenutih ispravki, za koje pojedini izvori tvrde da, ipak, još nisu zvanično unete u tekst.

Slobodan Samardžić, potpredsednik i šef poslaničkog kluba DSS, za koju u Nikolićevom kabinetu kažu da se pokazala kao najkonstruktivnija u konsultacijama, izjavio je za Danas da će se ova stranka „izjašnjavati samo o zvaničnom dokumentu dobijenom od zvaničnih organa“.

– Za nas je sada validan jedino tekst koji smo prošlog četvrtka dobili od predsednika Srbije i DSS je uputila Nikoliću zvaničan predlog za njegovu dopunu. Za nas je najvažnije da se platforma dopuni zakonom o AP KiM, koji bi jasno definisao njenu ustavno-pravnu vezu sa Srbijom, što je obaveza i po Ustavu, kao i da se u preambuli doda da sva rešenja moraju biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN. Dali smo i više preporuka za autonomiju kosovskih Srba. Usmene izjave o preformulaciji pojedinih odredbi ne možemo da proveravamo. Očekujemo da zvanično dobijemo i taj novi tekst. Šta god da urade, moraju da daju papir – kaže Samardžić.

On smatra da konfuzija koju državni službenici stvaraju neusaglašenim, često oprečnim izjava, „nije toliko zla volja vlasti da prevari narod koliko državni vrh ne ume da radi svoj posao i sakrije neslaganja“.

– Umesto da manje pričaju, a više rade, hvataju se za mikrofon kao davljenik za slamku. Niko nije protiv javnosti, ali kod pisanja ovakvih dokumenta ne može svako mišljenje da se iznosi preko medija. Dosta je čudno to što sve što rade ide preko TV – ukazuje sagovornik Danasa.

Politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje da je zbrka koja je nastala posle predstavljanja platforme stranim ambasadorima, delu opozicije i predstavnicima Srba sa KiM pokazuje da „vlast nije imala najbolju koordinaciju prilikom pisanja prvog dokumenta“ zbog čega je u startu zaradila „dva negativna poena“.

– Papir koji je izašao iz Predsedništva „vezao je ruke“ Ivici Dačiću, koji na osnovu koalicionog sporazuma učestvuje u briselskom dijalogu. Uprkos preformulaciji spornih delova platforme, ponovo je poljuljano poverenje međunarodne zajednice u Beograd, što je Prištini dalo argumente da ubrza jačanje vladajuće koalicije – napominje Janjić.

On ne može da tvrdi da li je „ova komplikovana taktika Beograda zaluđivanje javnosti“, ali smatra da je, „ukoliko je reč o probnom balonu, to loša metodologija“.

– Umesto da krene od najšire rasprave, u koju bi neformalno bili uključeni i stranci, a na osnovu koje bi se napravio dokument, koji bi Vlada usvojila i odlučila šta je u njemu tajno, pa onda išla u parlament, a predsednik potom o državnom stavu obavestio i strance, Beograd je sve uradio naopačke – ističe Dušan Janjić.

Ofanziva i defanziva

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije ne žele da komentarišu tvrdnje da je verzija platforme za KiM, bez preambule u kojoj se jedino pominju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kakva je podeljena stranim ambasadorima, poslata i srpskim diplomatskim predstavništvima u svetu kao zvaničan stav vladajuće koalicije. Kako je Danasu nezvanično rečeno u državnom vrhu, nema mesta bojaznima da bi „ofanzivan stav“ države unutra, a „defanzivan“ spolja, mogao da dovede do novih priznavanja samoproglašene kosovske države.

Protest privrednika na severu KiM

Većina puteva na severu KiM juče je od 10 do 12 sati bila blokirana zbog protesta privrednika koji se ne slažu s dogovorom Beograda i Prištine da se preko prelaza u ovom delu Pokrajine može prevesti samo do tri i po tone akcizne robe. Privrednici upozoravaju da će ovakav režim izazvati poskupljenja i nestašicu robe na severu. Saobraćaj je juče bio zaustavljen ispred integrisanog prelaza Jarinje, u dve ulice u Kosovskoj Mitrovici koje vode ka multietničkom naselju Bošnjačka mahala i selu Suvi Do, ali ne i prelaz Brnjak, kako je bilo najavljeno. Privrednici će danas pozvati predstavnike lokalnih samouprava da im se od srede pridruže u protestu.

Dačić sa Srbima južno od Ibra

Premijer Ivica Dačić razgovarao je juče s predstavnicima Srba iz srpskih i kosovskih institucija sa centralnog KiM i iz Kosovskog Pomoravlja. Kako Danasa nezvanično saznaje, oni su Dačića obavestili o stanju na terenu i problemima funkcionalnog opstanka kosovskih Srba. Jedna od tema razgovora bila je i platforma za KiM, a premijer je najavio da će Skupština Srbije uskoro usvojiti osnovne principe ovog dokumenta, navode izvori našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari